Nová pravidla by mohla přinést další dominanci, obává se Brawn

Nová pravidla by mohla přinést další dominanci, obává se Brawn

Teprve když regule vydrží nezměněné několik let, pole se vyrovná.

Ross Brawn se nechal slyšet, že příchod nových pravidel v roce 2017 by mohl znamenat začátek další éry dominance jednoho týmu, jakou formule 1 zažila s novými pohonnými jednotkami v posledních třech letech v podání Mercedesu.

Stáj z Brackley ve své poslední inkarnaci vyhrála 50 z dosavadních 58 velkých cen nové éry s přeplňovanými šestiválci. Ostatních osm triumfů si mezi sebe rozdělily Red Bull (pět výher) a Ferrari (tři).

„Myslím, že realita je taková, že čím déle necháte pravidla stejná, obecně jsou si pak týmy tím blíž, a to je vidět právě teď,“ řekl Brawn, který před svým odchodem z F1 připravil Mercedesu půdu pro jeho současné úspěchy.

„Mercedes stále vyhrává, ale ostatní už mu začínají šlapat na paty a více času se stejnými pravidly by to ještě více vyrovnalo, jsem o tom přesvědčený.

Když přijdou nové regule, někdo jim přijde na kloub dříve než zbytek a to je něco, co jsem se vždycky snažil udělat, ale ta strmá křivka se postupně zploští.

Co ale dost možná příští rok uvidíte, bude, že někdo ta pravidla interpretuje takovým způsobem, že se dostane na koně a bude mít velikou výhodu.“

Obecně se má za to, že jelikož se nové regule týkají šasi, mohl by v nové éře mít navrch opět Red Bull. Brawn však podotýká, že na Mercedes se zapomínat nesmí.

„Nepodceňujte Mercedes,“ řekl. „Jsou čtyři týmy, které mají motory Mercedes (vedle továrního týmu také Williams, Force India a Manor) a jen jeden z nich vyhrává, což má svůj důvod. Je to dobrý tým a dobré auto.

Red Bull byl ale jedním z hlavních protagonistů stojícím za touto změnou pravidel a proto já říkám, že ve formuli 1 je stále přítomný ten politický element.“

Foto: Getty Images / Paul Gilham

Doporučujeme

Články odjinud