Nová pravidla by měla být odložena na rok 2018, tvrdí Symonds

Nová pravidla by měla být odložena na rok 2018, tvrdí Symonds

Strategická skupina podle něj stále neví jasně, jakým směrem chce sport ubírat.

Technický ředitel Williamsu Pat Symonds by rád odložil příchod radikálně přepracovaných technických pravidel formule 1 až na rok 2018. Jejich strůjci se totiž dosud jasně nedohodli, jakým směrem se má sport ubírat.

Symonds je jedním z hlavních tvůrců nových regulí a účastní se jednání od té doby, co Strategická skupina F1 dostala zadání vytvořit rychlejší a atraktivnější vozy.

Pravidla pro rok 2017 by měla být definitivně stanovena nejpozději 1. března, existuje však možnost, že na jednáních Strategické skupiny a Komise F1 bude dohodnuto, že je třeba více času.

„Čekají nás ještě dvě technická jednání,“ řekl Symonds. „Jedno na konci tohoto měsíce, druhé v únoru, před tím, než budou začátkem března stanovena pravidla pro rok 2017. Takže ano, mluvíme spíše o některých detailech než základech.

Jsou správně, jsou špatně? Myslím, že o tom teď Strategická skupina nemluví. Strategická skupina stanovila, jaká mají auta pro rok 2017 být a my na tom pracujeme.

Myslím, že Strategická skupina se teď posouvá vpřed a řeší spíš sportovní než technické aspekty.“

Symonds dodal, že jeho přání odsunout příchod pravidel na rok 2018 odráží skutečnost, že se stále vedou debaty o tom, jakým směrem by formule 1 měla jít, přičemž čas neúprosně běží.

„Vzejde z toho dobré auto? To nevím. Myslím, že na tom musíme ještě zapracovat. Cítím, že jsme trochu pod tlakem,“ řekl. „Osobně si myslím, že se snažíme posouvat trochu moc rychle, aniž bychom si stanovovali základní principy, na kterých budeme stavět.

Byl bych mnohem raději, kdyby se nová pravidla odložila na rok 2018 namísto roku 17 a my jsme strávili rok tím, že budeme zkoumat, co je doopravdy potřeba. V tom jsem ale zřejmě sám.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud