Norris poprvé bodoval, Sainz Jr. měl potíže s převodovkou

Norris poprvé bodoval, Sainz Jr. měl potíže s převodovkou

Lando Norris si ve své druhé velké ceně v kariéře dojel pro první body ve formuli 1, když v Bahrajnu dojel na šesté pozici. Jeho týmový kolega Carlos Sainz Jr. ze závodu odstoupil pár kol před koncem.

Sainz Jr. hned v úvodu závodu kolidoval s Maxem Verstappenem z Red Bullu. Pilot McLarenu dostal po kontaktu ve čtvrté zatáčce defekt pneumatiky. Musel tedy zamířit do boxů a propadl se na konec pole.

Verstappen nakonec v závodě obsadil čtvrté místo, zatímco Sainz Jr. odstoupil pár kol před cílem. Španěl měl podle svých slov po celý závod problémy s převodovkou, kvůli kterým nemohl bojovat o bodované pozice.

„Snažím se dívat na pozitiva. Dobrý start, dobré první kolo. Vozy na čele nenavyšovaly náskok a já mohl bez problémů zůstat v nejlepší šestce. Nemyslím si ale, že bychom dojeli na bodech, protože moje převodovka postupně v závodě odcházela,“ řekl Sainz Jr.

„Měli jsme problém s převodovkou, kvůli kterému jsme ztráceli asi sekundu na kolo, takže pokud bych Verstappena předjel, byl bych pátý a měl bych najednou problém s převodovkou, tak by to pak bylo ještě dramatičtější,“ myslí si bývalý Verstappenův týmový kolega z Toro Rosso.

Samotný kontakt s Verstappenem Sainz Jr. považuje za závodní incident, ačkoliv byl podle něj Nizozemec velmi tvrdý.

„To je závodění, to jsou incidenty. Jediné, co mohu říct, je to, že jsem začal dobře, udělal jsem vše, co jsem musel a zkusil vše, co jsem mohl a skončilo to špatně. Já jsem dostal defekt kvůli tomu, jak tvrdě mě trefil. Normální by bylo, kdybychom defekt dostali oba a oba jsme byli vyřazeni ze závodu. On měl štěstí, že pokračoval, ale trefil mě opravdu tvrdě.“

Norris poprvé na bodech

Ve své první kvalifikaci ve formuli 1 před dvěma týdny v Austrálii se probojoval až mezi nejlepší desítku. V závodě pak dojel dvanáctý. Také v kvalifikaci v Bahrajnu se dostal až do Q3 a v nedělní velké ceně Lando Norris získal své první body ve formuli 1, když dojel šestý.

„Jsem opravdu šťastný a spokojený, že jsem získal své první body. Mám ale také radost za McLaren po té tvrdé práci týmu v průběhu zimy. Měl jsem dobrý start, dobrý odjezd, ale pak se mi protočila kola. V nájezdu do první zatáčky jsem byl zablokován, pak jsem měl jeden vůz na vnitřku a dotkli jsme se. Vyjel jsem mimo a projel štěrkem, tím jsem ztratil dost pozic,“ popsal start závodu Norris.

„Rychlost poté byla velmi dobrá. Dotahoval jsem se velmi rychle. Trochu jsem se trápil ve vláčku DRS, který se vytvořil, ale jakmile někdo neměl k dispozici DRS, mohl jsem ho předjet. Možná jsem se trochu trápil v posledním stintu, ale dokázal jsem zůstat před Kimim (Räikkönenem). Z mého pohledu je šesté místo opravdu dobré!“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud