Norris je po nehodě v pořádku, Ricciardo volá po změnách Eau Rouge | Foto: Getty Images / Lars Baron

Foto: Getty Images / Lars Baron

Norris je po nehodě v pořádku, Ricciardo volá po změnách Eau Rouge

Pilot McLarenu Daniel Ricciardo se zařadil mezi další závodníky, kteří volají po změnách sekce Eau Rouge/Raidillon na okruhu ve Spa-Francorchamps po velké nehodě jeho týmového kolegy Landa Norrise v kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1.

V krásné, ale zároveň velmi zrádné sekci zatáček Eau Rouge/ Raidillon došlo v poslední době k několika vážným nehodám.

V roce 2019 zde v závodě formule 2 zahynul Anthoine Hubert, když do jeho monopostu narazil Juan Manuel Correa, který Hubertův stojící vůz přes horizont neviděl.

V červenci během 24hodinového závodu měl v Eau Rouge těžkou nehodu rezervní pilot Williamsu Jack Aitken. V pátek během kvalifikace ženské W série ve stejném místě najednou havarovalo několik závodnic, dvě z nich byly po hromadné nehodě převezeny do nemocnice.

Sobotní kvalifikace F1 na mokré trati pak přinesla velký náraz Landa Norrise. Celou sobotu se všichni závodníci ve Spa-Francorchamps potýkali se silným deštěm, několik pilotů volalo po přerušení kvalifikace.

Dramatickou situaci zažil i Ricciardo. „Hlásil jsem do vysílačky podmínky na trati, pak jsem na sedmém převodovém stupni dostal aquaplaning,“ řekl Ricciardo, který v kvalifikaci obsadil čtvrté místo.

„Řekl jsem 'A ku***!' Myslím, že to byl můj způsob, jak říct, že to není bezpečné! Mohl jsem to říct jasněji 'Kluci, potřebujeme červenou vlajku!' Řekl jsem, že je podle mě správné to zastavit. Je to obtížné, protože nechcete být tím jezdcem, který říká, že nechce jet. Pravdou je, že podmínky nebyly dostatečně bezpečné. To je ale Spa,“ dodává Australan.

„Nečekal jsem, že kvalifikaci dojedeme na přechodných pneumtikách. Netuším, jak mohla trať tak rychle uschnout. Je to velmi nepředvídatelné.“

Podle Ricciarda bude muset na okruhu dojít ke změnám. „Myslím, že to budou muset trochu otevřít. Neměnit tvar zatáčky, ale posunout bariéry a pokusit se vytvořit tam více prostoru. Je to zábavná a ikonická zatáčka v kalendáři, když se ale něco pokazí, je z toho velká rána. Když se nezmění tvar, jen zvýší bezpečnost, tak s tím rozhodně souhlasíme.“

Norris fandil Russellovi v sanitce cestou do nemocnice

Lando Norris poslal po nehodě vzkaz, ve kterém ujišťuje fanoušky, že je v pořádku a nedělního závodu se zúčastní.

V sanitce cestou do nemocnice na vyšetření podle svých slov sledoval kvalifikaci a držel palce Georgi Russellovi, který pro Williams získal druhé místo na roštu.

„Mám velkou radost z George, sledoval jsem to v sanitce, chtěl jsem sledovat kvalifikaci a fandil jsem Georgovi, ať získá pole position,“ řekl Norris.

„Bylo mi i lépe, ale je mi fajn, jsem jen trochu otlučený, byla to celkem velká rána, jsem ale připraven zítra závodit, chci se vrátit na trať.

„Od prvního kola Q1 šlo všechno velmi dobře, v autě jsem se cítil dobře. V Q3 bylo podle mě zrádné vyjet, protože už v zahřívacím kole jsem říkal, jak bylo mokro a že by to mělo být zastaveno, protože jsem měl aquaplaning.

„Myslím, že jsem v tom počasí v tu chvíli tlačil až příliš, uprostřed Eau Rouge jsem dostal aquaplaning, což nedopadlo moc dobře. Cítím se špatně, že vůz byl dobrý, mohli jsme snadno bojovat o pole position, ale teď jsem týmu způsobil spoustu práce dlouho do noci.“

Doporučujeme

Články odjinud