Noční můra v garážích Ferrari: Je to tak frustrující…

Noční můra v garážích Ferrari: Je to tak frustrující…

DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ - Fernando Alonso, až do dnešního odpoledne vedoucí muž šampionátu, si dnes odžil noční můru. Výjezd safety caru a nepříliš šťastné rozhodnutí týmu ho připravily o všechno. Španěl strávil prakticky celý závod snažením se o zázrak, marně.

Alonsovi nejvíc ublížila brzká zastávka v boxech. Už ve 13. kole odjížděl k mechanikům ze čtvrtého místa. Následoval Marka Webbera, kterého potřeboval udržet za sebou, což se mu podařilo. Oba dva se ale propadli za Vitalije Petrova a Nika Rosberga, kteří stavěli hned v prvním kole za safety carem po nehodě Schumachera a Liuzziho. Vhodnou strategií je později předehnal i Robert Kubica.

Alonso by musel všechny tři předjet na trati. Místo toho se s Webberem ocitli sedmý a osmý za Petrovem. Španěl byl hrubým odhadem o vteřinu na kolo rychlejší, jel přes limit, létal z trati, jednou se s Petrovem málem srazil. Nic nepomohlo, v Abú Zabí je předjíždění těžké. „Renault byl rychlý v maximálních rychlostech, bylo to tak frustrující. Ale takové je závodění,“ povzdechl si Alonso pro BBC.

Svou frustraci dal Rusovi pocítit neslušným gestem pro projetí cílem. „Zkoušel jsem ho jednou předjet, ale on se bránil, jako by to bylo poslední kolo posledního závodu, jako bychom o šampionát bojovali my dva. Byl velice agresivní. Ale jel dobře, neudělal žádnou chybu,“ připustil Alonso.

Petrov byl z role, do jaké se dostal, trochu na rozpacích. Místo u Renaultu pořád nemá jisté a dobrý výsledek potřeboval. „Jenom jsem dělal svou práci. Pokud by se (Alonso) pokusil o předjetí, nenaboural bych do něj, ale na to ani nedošlo. Měl jsem dobrou maximální rychlost a držel situaci pod kontrolou,“ popsal Petrov.

Podle vícero hlasů dnes Ferrari spadlo do pasti. Webber a jeho cesta do boxů byli volavka a Scuderia se nechala nachytat. Ze čtvrtého místa, které by mu zajistilo titul, se Alonso nechal odlákat do boxů a propadl se.  

Španěl ale svůj tým hájí. Webbera, Petrova a Rosberga dohromady uhlídat nešlo. Museli si vybrat, a tak se soustředili na Webbera. „Asi to nebylo správné rozhodnutí, ale po závodě je vždycky snadné najít tu nejlepší strategii. Bylo to strašně těžké,“ řekl Španěl.

„Nebyl čas přemýšlet. Webber stavěl a začal na nás získávat. Museli jsme se rozhodnout. Buď uděláme zastávku a zůstaneme před ním, anebo ne a dostane se on před nás. Na konci závodu se ukázalo, že kdybychom zůstali na trati jako Button, možná by to stačilo. To už teď ale nezměníme.“

Alonso si do půlky letošní sezony nevedl nejlépe. Před Velkou cenou Německa byl v poháru jezdců pátý se ztrátou 47 bodů na vedoucího. Od té doby však soupeře mocně dotahoval. Z devítí zbývajících závodů byl sedmkrát na podiu, čtyřikrát vyhrál. V Koreji po selhání Red Bullu se vyhoupl do čela šampionátu a vypadalo to, že happy end je na dosah. Pohádka skončila dnes jedním špatným rozhodnutím. „Je mi smutno, ale už s tím nic nenadělám,“ říká Alonso.

Felipe Massa do závodu startoval šestý. Podobně brzká zastávka ho ale odsunula dozadu stejně jako Alonsa. Dojel desátý.

Doporučujeme

Články odjinud