Nico Rosberg obětí nezodpovědného a senzacechtivého novináře

Nico Rosberg obětí nezodpovědného a senzacechtivého novináře

O jezdci Mercedesu řekl, že ženský fotbal přirovnává k paralympijským hrám. Ve skutečnosti ale šlo o typický příklad zneužití moci novináře, na jehož informace se spoléhá velký počet lidí.

O co šlo? Mistrovství světa v kopané žen je v plném proudu. Petronas je sponzorem šampionátu, podobně jako týmu, pro který Nico Rosberg závodí. V debatě novinářů s Nicem Rosbergem během Velké ceny Evropy ve Valencii se ale strhla debata, která – alespoň podle impulsů nejmenovaného novináře – vnucovala Rosbergovi názor, podle kterého jakákoli soutěž, která neprobíhá na nejvyšší úrovni, nemá… úroveň.

Je známo, že z pohledu fyzických dispozicí ženy mnohdy na muže nestačí (i když, opět záleží na úhlu pohledu!). Proto například v tenise hrají pouze na dva vítězné sety, zatímco muži na tři. Nico Rosberg ale ženský fotbal před novináři obhajoval s tím, že i když není na tak vysoké úrovni, jako ten mužský, dají se v něm vidět zajímavé souboje.

Po malé debatě novinářů, mezi kterými se našla spousta zodpovědných a kteří se snažili určitými gesty nezodpovědného kolegu pacifikovat (a mezi otázkami nezodpovědného novináře se objevila i taková, která zněla: „Jaké je vůbec opodstatnění pro ženský sport?“), Rosberg prohlásil:

„Pak máte také Paralympijské hry, které také sleduje spousta lidí v televizi. Na Paralympiádě máte spoustu atletů, kteří jsou z pohledu výkonnosti daleko za těmi nejlepšími, ale kteří bojují na stejné úrovni, takže je z toho také úžasná podívaná.“

Novinář reaguje: „Takže můžeme napsat titulek, podle kterého ‚Rosberg přirovnává ženský fotbal k Paralympiádě‘?“

Rosberg: „Inu, samozřejmě, pokud to napíšete přesně.“

Novinář: „Samozřejmě, že napíšeme.“

Následné texty podané způsobem suše porovnávajícím ženský fotbal s Paralympiádou rozzlobily ženskou reprezentaci německého týmu natolik, že přes média vynadala samotnému Rosbergovi, ačkoli ten ve skutečnosti vysekl ženskému fotbalu kompliment.

Nico Rosberg pak musel také přes svůj twitter účet vysvětlovat. Jako důkaz na svých webových stránkách zveřejnil úplný přepis inkriminované části tiskové konference (zde - v angličtině). Ta dává jednoznačně zapravdu Rosbergovi…

Doporučujeme

Články odjinud