Neweymu se nelíbí, jak jeho konkurenti dobrovolně omezují pravidla

Neweymu se nelíbí, jak jeho konkurenti dobrovolně omezují pravidla

Šéfdesignér Red Bullu Adrian Newey se pozastavil nad tím, jak jeho protějšci z ostatních týmů dobrovolně hlasují pro čím dál restriktivnější technická pravidla.

Newey říká dlouhodobě, že pravidla nechávají inženýrům čím dál menší prostor, čímž se formule 1 stává po technické stránce méně zajímavá. "Myslím, že by formule 1 měla přemýšlet o svém fungování," řekl pro Auto Motor und Sport.

"Musíme dbát na to, aby pravidla nebrzdila kreativitu. Na formuli 1 jsou hezké souboje muže proti muži a stroje proti stroji. Je tu něco pro každého. Čím striktnější budou pravidla, tím rychleji se z nás stane něco jako GP1, kde budou všechna auta v podstatě stejná a rozdíl budou dělat jen jezdci a motory."

"To se může stát v roce 2014. Chceme to? Doposud žádné závody s unifikovanými vozy nebyly úspěšné."

Neweyho tento trend mrzí o to víc, že mu ochotně napomáhají techničtí ředitelé ostatních stájí.

"Jsem opravdu překvapen tím, jak mí kolegové během schůzí Technické pracovní skupiny prosazují ještě více omezující pravidla. Je to jako nechat krůty hlasovat o Vánocích," dodal.

Podle šéfdesignéra Red Bullu by byly řešením rozpočtové stropy a volná pravidla. Kreativita by tak omezená nebyla a každý by dělal, co by uměl v rámci jednotného finančního omezení.

Doporučujeme

Články odjinud