Newey kritizuje pravidla, je to jen o motoru, říká

Newey kritizuje pravidla, je to jen o motoru, říká

Adrian Newey zopakoval svou kritiku současných pravidel, která jsou podle něj až příliš omezující. Hlavní roli podle něj hraje nyní pohonná jednotka.

Newey od teď dělí svůj čas rovným dílem mezi Red Bull a jiné projekty – zejména závodní lodě. Podle Neweyho jsou současná pravidla nastavená tak, že zvýhodňují pohonnou jednotku.

„Doufáme, že se můžeme zlepšit, problém ale představuje omezení pravidel. Kromě drobných změn okolo nosu zůstala pravidla přes zimu stabilní.“ Podle Neweyho tak bude těžké dohnat ztrátu na Mercedes.

„Renault již odhadl, že výkonnostní deficit byl vloni kolem 10 procent. Naší analýzou jsme dospěli ke stejnému závěru. Je to hodně velké číslo a pro Renault to není něco, co lze snadno překonat v krátkém časovém období. Myslím, že jsme přes zimu odvedli dobrou práci na vývoji motoru, ale nelze překonat desetiprocentní deficit za pár měsíců.“

„Podle mého názoru by formule 1 měla být směsicí výkonu jezdce, šasi a motoru. Myslím si, že současná pravidla vše otočila ve prospěch motoru,“ kritizuje situaci Newey, podle kterého jsou pravidla dnes velmi restriktivní.

„Pokud má výrobce motoru výhodu, je těžké pro výrobce šasi udělat takový rozdíl, aby to otočil.“ 

Foto: Red Bull Media House

Doporučujeme

Články odjinud