Newey: Hledání mezer v pravidlech je podstatou formule 1

Newey: Hledání mezer v pravidlech je podstatou formule 1

Šéfdesignér Red Bullu Adrian Newey odmítá jakékoliv pochybnosti o legalitě svého letošního vozu, protože nikdy neporušil žádné pravidlo.

Monopost Red Bullu Racing byl letos opakovaně středem pozornosti konkurence a FIA, ať už to bylo kvůli dírám v podlaze, mapování motoru, odvětrávání brzd či ohebnosti různých aerodynamických dílů.

Red Bull ale nikdy nebyl shledán vinným z porušení technických pravidel, a o to podle Neweyho jde. "Víte, tak zvaný duch pravidel ve skutečnosti neexistuje," vysvětloval pro Autosprint.

"Pokud najdete mezeru, která vám umožní obejít účel pravidla, aniž byste porušili literu toho pravidla, tak je třeba zjistit, jestli je to proveditelné. To je pravá podstata formule 1."

"My jsme objevili několik možností, které pravidla možná nenabízejí, ale ani nezakazují. A využili jsme je. Pak se ostatní mohli zbláznit, když viděli, co děláme. Už mě začalo nudit, jak na nás neustále útočili, ale ve skutečnosti nás ostatní týmy a FIA pořád sledují. Ale nikdy nepřišly na jediné pravidlo, které bychom porušili."

Jako příklad uvedl Newey kauzu z úvodu sezóny. "Ano, bylo to trochu otravné. Třeba ta známá díra v podlaze, kterou jsme nasadili v Bahrajnu a která pak byla vyšetřována v Monaku. A v jistou dobu mělo Ferrari stejné řešení..."

Doporučujeme

Články odjinud