Newey: Čtyřválce jsme schválili kvůli Audi, ale to do formule 1 nepřijde

Newey: Čtyřválce jsme schválili kvůli Audi, ale to do formule 1 nepřijde

Adrian Newey prozradil, že formule 1 chtěla přilákat koncern Volkswagen, a proto mu vyhověla a do pravidel zavedla čtyřválcové motory, které byly nakonec odvolány.

"Původní rozhodnutí Motorové pracovní skupiny bylo zavedení přeplňovaných čtyřválců v roce 2013," připomněl šéfdesignér Red Bullu v rozhovoru pro BBC. "Velkou hnací silou za tím bylo Audi. Řeklo, že pokud budou čtyřválcové turbomotory, přijde do formule 1, tak se na tom všichni dohodli, aby Audi vstoupilo. Oni poté rozhodli, že se nakonec nebudou obtěžovat, pěkně poděkovali a nám zůstaly na krku přeplňované čtyřválce."

S tím ale nesouhlasila většina výrobců a Bernie Ecclestone, a tak byla schválena změna, Komise F1 posvětila šestiválce. Ty teď čekají na definitivní potvrzení Světovou radou.

"Dá se na to pohlížet z pohledu politiky. Ale z pohledu konstruktéra není čtyřválec motor, který by se snadno instaloval, v podstatě kolem něj musíte postavit rám. Závodní V6 se instaluje mnohem lépe. To bude náš motor od roku 2014," dodal Newey.

Šéfdesignér Red Bullu také vysvětlil, že specifikace nových motorů není zcela uzavřená, omezení otáček bylo zatím stanoveno na 12 tisíc za minutu, ale pravděpodobně se zvýší na 14 nebo 16 tisíc.

Doporučujeme

Články odjinud