Neúspěchy novějších týmů reflektují náročnost formule 1, říká šéf Marussie

Neúspěchy novějších týmů reflektují náročnost formule 1, říká šéf Marussie

Graeme Lowdon nechce hledat výmluvy, i on však patří k těm, kteří věří, že královně motorsportu mohou pomoci rozpočtové stropy.

V roce 2010 do formule 1 vstoupila trojice týmů. Jmenovaly se Team Lotus, Virgin a Hispania. Postupem doby všechny svůj název změnily a dnes jsou známy pod názvy Caterham, Marussia a HRT. Bohužel, na výsledky to nemělo žádný vliv. Ani jedna z těchto stájí nedokázala za tři roky ve formuli 1 získat bod. Tento fakt pro Autosport okomentoval šéf Marussie Graeme Lowdon. Zmínil se také o plánech na omezení finančních nákladů:

"V posledních třech letech jsme nebyli schopni získat ani bod. Nemyslím si ale, že to je nutně špatná věc. Bojujeme na špici motorsportu. Kdybyste vstoupili do formule 1 a okamžitě v ní dominovali, na tento sport by to nevrhalo příliš lichotivé světlo. 

Tomuto sportu by nicméně mohlo pomoci, kdyby vyřešil problémy s náklady a také vylepšil celkovou atraktivitu, to by bylo prospěšné pro všechny. Formule 1 má enormní globální televizní pokrytí, ale nám se z něho dostává pouze 1,2 procenta. To není statistika, která by byla příliš atraktivní pro sponzory. 

Podíváte-li se, které společnosti jsou našimi partnery, zjistíte, že jsou to firmy, které z našeho partnerství nebenefitují vždy přímo komerčně, ale prostřednictvím všemožných výrobních odvětví a byznysu, jakému se věnují. Je to poněkud nezvyklý přístup, nicméně v našem prvním roce jsme do formule 1 přivedli několik značek, které tu nikdy nebyly.

Ještě více mě těší fakt, že s námi většina z nich zůstala dodnes."

Je jisté, že v jezdecké složení Marussie se pro sezonu 2013 změní. Timo Glock zůstává, Charles Pic zamířil ke Caterhamu. Jeho místo by podle informací F1Sport měl zaujmout Max Chilton, kterého údajně favorizuje Nikolaj Fomenko, který je prezidentem automobilky Marussia.

Doporučujeme

Články odjinud