Nespolehlivost přinese příští rok nečekané výsledky, předpovídá McLaren

Nespolehlivost přinese příští rok nečekané výsledky, předpovídá McLaren

Podle sportovního šéfa McLarenu Sama Michaela příští rok určitě nebude nudný, týmy budou mít takové problémy s vozy, že to zamíchá výsledky.

O povinnosti nasadit nové pohonné jednotky v roce 2014 vědí týmy už několik let, přesto nestihnou vyladit vše do stavu, jaký panuje teď.

"Když dochází k velkým změnám pravidel, inženýrské struktury nedokážou zareagovat dostatečně rychle, dokonce ani když máte dva nebo tři roky na design aut pro rok 2014," upozornil Michael.

"I když jsme na míle daleko od příprav, jaké tu byly před 20 lety, nakonec nebudete mít spolehlivost současných vozů, až vyjedete."

Monotónní závody proto nehrozí. "Myslím si, že se to zamíchá? Pravděpodobně. Budou jiné výsledky, než máme teď. Je to jen další věc, která patří ke změnám pravidel, a je třeba se s ní vyrovnat."

Navíc až dojde k prvnímu srovnání vozů na trati, týmy začnou dohánět ztráty, které objeví, což znamená, že se rozložení sil jen tak nestabilizuje.

"Když dochází k tak velké změně pohonu po mechanické stránce, necháte si větší rezervy než dřív. Řekněme, že bychom příští rok pohon neměnili, pak byste měli velmi dobře známý produkt a zlepšovali se po malých krocích, trochu byste ubrali hmotnost tady, trochu snížili tření támhle, možná byste změnili sesazení."

"Tohle všechno bude v roce 2014 úplně jinak, budete v jedné ze dvou možných pozic. Buď jste zašli moc daleko a budete nespolehliví, nebo budete moc těžcí a budete chtít auto odlehčit. Obě tyto věci nějaký čas trvají. Nebudete mít všechny oblasti auta perfektní, takže všem půjde o to samé."

A konečně výsledky bude míchat i skutečnost, že bude možné dosahovat velkých zlepšení za relativně krátkou dobu, ve srovnání se současností.

"Sklon křivky, kterou nastoupíte při tak velkých změnách pravidel, je velmi prudký ve srovnání s normálem, takže si myslím, že závod ve vývoji při zpětném získávání přítlaku bude významnou součástí sezóny 2014," předpověděl Michael.

Doporučujeme

Články odjinud