Nepokoje v Bahrajnu zastavily program GP2, jsou další mrtví

Nepokoje v Bahrajnu zastavily program GP2, jsou další mrtví

Již dnes se měl jet trénink a kvalifikace na závod šampionátu GP2 Asia s českou účastí, a to všechno kousek od metropole Manáma, kde při demonstracích umírají lidé.

K ránu na dnešek došlo k dalšímu střetu mezi policejními silami a demonstraty soustředěnými na centrálním náměstí Manámy. Podle neoficiálních zdrojů zahynuli nejméně dva lidé. Protivládní nepokoje v Bahrajnu inspirované protesty v Tunisku a Egyptě vypukly v pondělí. Většinu demonstrantů tvořili šíité, kteří si dlouhodobě stěžují na to, že je vláda sunnitské dynastie přehlíží a diskriminuje.

Tento víkend se má jet v Bahrajnu závod formule GP2 Asia, ve které startuje také Josef Král za tým Arden. Čtvrteční trénink ale nezačal a týmy čekají na další zprávy pořadatelů. Dnešní program byl předběžně přesunut na zítřek.

Hlavním problémem je neschopnost organizátorů zajistit zdravotní péči v případě havárie na okruhu. Příjezdové cesty do města jsou většinou zataraseny tanky a nemocnice jsou přeplněné.

O druhém březnovém víkendu je na stejném okruhu naplánována Velká cena Bahrajnu vozů formule 1 a o týden dříve tam mají začít oficiální testy.

Doporučujeme

Články odjinud