Nemůžete zavírat jezdce do bublin, míní Palmer

Nemůžete zavírat jezdce do bublin, míní Palmer

Pilot Renaultu patří k nejhlasitějším kritikům ochrany kokpitu. Pro rok 2018 FIA chystá zavedení používání takzvané svatozáře neboli halo.

Jolyon Palmer není příznivcem svatozáře, a to přesto, že na vlastní oči před osmi lety viděl tragickou nehodu Henryho Surteese při závodě formule 2 na Brands Hatch. Surteese tehdy usmrtila uvolněná pneumatika. 

„Byl jsem doslova o jedno jediné místo před Henrym, když se to stalo. Viděl jsem to přímo ve zpětných zrcátkách. V té době jsem si v podstatě ani nedokázal představit, že se něco takového může stát.

Byl jsem mladý a naivní závodník. Když jste svědkem něčeho takového, samozřejmě vás překvapí, co se v motorsportu může stát. V následujících osmi letech jsem ale normálně pokračoval v kariéře. A přestože jsem tu havárii měl přímo na očích, strach jsem si nepřipouštěl.

Nechci znít neuctivě. Chci jen říct, že k základním podmínkám závodění formulí je fakt, že jde o vozy s otevřeným kokpitem. Co se Henryho nehody týče, stalo se to na Brands Hatch, kde jsou velmi rychlé zatáčky s malými únikovými zónami.

Řešení zavěšení kol se od té doby změnilo. Pro formuli 1 jsou navíc pravidla ještě přísnější. Nemůžete ale piloty zavřít do bubliny. Vždy se může něco přihodit,“ připomněl Palmer. 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud