Neměl jsem kam jet, říká Vettel ke kolizi s Bottasem

Neměl jsem kam jet, říká Vettel ke kolizi s Bottasem

Sebastian Vettel v první zatáčce Velké ceny Francie vozů formule 1 narazil do Valtteriho Bottase z Mercedesu a oba piloti se propadli na konec startovního pole. Po stíhací jízdě a penalizaci Vettel v cíli obsadil páté místo. Jeho týmový kolega z Ferrari Kimi Räikkönen skončil třetí.

Čtyřnásobný mistr světa měl lepší start než z první řady startující piloti Mercedesu Lewis Hamilton a Bottas. Při brzdění do první zatáčky závodu zůstal Vettel za Hamiltonem, probrzdil a narazil zezadu do Bottase, který se roztočil a Vettel si poškodil přední křídlo.

Za způsobení kolize dostal Vettel trest 5 sekund, který si odpykal během své druhé zastávky u mechaniků. Vettel přiznal svou chybu a dodal, že nemohl nic jiného v tu chvíli udělat.

„Můj start byl až příliš dobrý. Pak to skončilo tak, že jsem neměl kudy jet. Byla to moje chyba, snažil jsem se brzdit dříve a dostat se z toho, neměl jsem tam ale žádný prostor a žádnou přilnavost, byl jsem velmi blízko za vozem před sebou a dalším, které jsem měl vedle sebe,“ řekl Vettel.

„Valtteri se pokusil získat pozici zpět, což je jasné, ale já pak neměl kam jet, protože ta zatáčka byla doleva. Snažil jsem se zpomalit, ale s tou malou přilnavostí jsem měl velký rádius (zatáčení) a bohužel došlo ke kontaktu s Valtterim.“

Räikkönen na stupních vítězů

Jeho týmový kolega Kimi Räikkönen dojel letos počtvrté na stupních vítězů, když na okruhu Paula Ricarda dojel za vítězným Hamiltonem a Maxem Verstappenem na třetí pozici.

Ačkoliv na startu ztratil, dokázal v závodě předvést několik pěkných předjížděcích manévrů a navázat na svá letošní pódiová umístění z Austrálie, Číny a Ázerbájdžánu.

„V první zatáčce to celkem klouzalo. Rozhodl jsem se jet vnějškem, což se nakonec ukázala být špatná strana a já musel trochu zpomalit. Zůstal jsem trochu zablokovaný těmi incidenty, které se staly. Ve dlouhém stintu jsem se ale dokázal docela dobře vrátit a věci nám vycházely,“ řekl Räikkönen.

„V závěru jsme pak měli hodně rychlosti a dokázali jsme se dostat na stupně vítězů. Vyšlo to docela dobře. Bylo hezké závodit hned od začátku. Vždy je to větší zábava, když tohle můžete dělat.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud