Některé vozy mají nadváhu. Nejlépe je na tom údajně Alfa Romeo | Foto: Alfa Romeo F1 Team ORLEN

Foto: Alfa Romeo F1 Team ORLEN

Některé vozy mají nadváhu. Nejlépe je na tom údajně Alfa Romeo

Týmy řeší s novými vozy řadu problémů. Jedním z nich je hmotnost.

Kvůli změnám pravidel se letos také zvýšila minimální hmotnost a to na 795 kg, což je o 43 kg více než vloni. Připomeňme, že do minimální hmotnosti se počítají i pneumatiky a jezdec. Palivo v tomto limitu není, takže reálně jsou vozy na startu ještě o více než 100 kg těží.

Ideální vůz je takový, který má hmotnost pod limitem. Tým pak může použít závaží ke zlepšení vyvážení. Podle Auto Motor und Sport však mají týmy problémy. Devět z deseti týmů postavilo vůz, který má vyšší hmotnost, než minimálních 795 kg. U některých týmů jde dokonce o dvouciferné číslo.

Vyšší hmotnost samozřejmě znamená nižší rychlost. Při 10 kg jsou to v Barceloně 0,3 sekundy na kolo. Jediný tým, který má vůz na limitu, má být Alfa Romeo. Poměrně dobře na tom má být také McLaren.

Týmy jsou zvyklé používat materiály, které mají nižší hmotnost. Tyto díly jsou však dražší a kvůli rozpočtovému stropu je pro týmy problém do této oblasti investovat.

Týmy proto žádají, aby byla minimální hmotnost zvýšena. Pro změnu pravidel v průběhu roku však musí být FIA, F1 a 8 z 10 týmů.

„Nejdřív se říkalo, že hmotnost půjde nahoru, pak nastal obrat,“ řekl s lehce naštvaným podtónem Red Bullu Helmut Marko.

Zatím není jasné, zda bude minimální hmotnost zvýšena.

Vývoj minimální hmotnosti (v kg)

Doporučujeme

Články odjinud