Nejlepší výfuky má Red Bull, říká Williams a pracuje na kopii

Nejlepší výfuky má Red Bull, říká Williams a pracuje na kopii

Williams analyzoval řešení výfuků u konkurenčních týmů a dospěl k závěru, že nejlepší práci odvedl Red Bull Racing. Proto se v Grove vydali stejnou cestou.

Od loňské sezóny jsou výfuky jedním z důležitých aspektů výkonnosti vozu formule 1. Red Bull Racing přišel s nápadem využít vzduch z nich v difuzoru, aby zvýšil jeho účinnost a vylepšil přítlak. Od té doby si inženýři všech týmů hrají s různými variantami výfuků.

Nejvíce překvapil Renault, který hned v prvních letošních testech ukázal, že výfuky nasměroval dopředu před bočnice, takže výfukové plyny využívá větší část podlahy vozu. McLaren zkoušel různá řešení a jedno z nich obsahovalo také dopředu směrující koncovky výfuků. Většina týmů ovšem nasměrovala své výfuky klasicky dozadu a hraje si s umístěním koncovek.

Red Bull vyvedl výfukové potrubí podlahou přímo do difuzoru, což se ukazuje jako efektivní řešení nejen proto, že ho Ferrari před posledními testy v Barceloně zkopírovalo. Mercedes sice vyvedl výfuky ven ve spodní části bočnic směrem dozadu, ale podle Williamsu je správná cesta ta, kterou zvolil Red Bull.

"Pomocí počítače (CFD) jsme si vyzkoušeli všechny varianty výfuků," řekl technický ředitel Williamsu Sam Michael pro Auto Motor und Sport. "Nejefektivnější řešení je to, které má Red Bull."

Williams proto už dnes v Barceloně zkouší podobnou konfiguraci výfuků, jako má Red Bull RB7. Stejným směrem se vydali také u Force Indie, i když inženýři indické stáje chtějí výfuky nasměrovat do střední části difuzoru, zatímco Red Bull fouká jeho okraje.

Doporučujeme

Články odjinud