Nejdřív demokracie, pak formule 1, píší Bahrajnci Ecclestonovi

Nejdřív demokracie, pak formule 1, píší Bahrajnci Ecclestonovi

Část obyvatel Bahrajnu nesouhlasí s konáním Grand Prix ve své zemi, dokud bahrajnská vláda neustoupí a nepřestane s represemi.

Vlna nepokojů se do Bahrajnu rozšířila ze Severní Afriky na začátku tohoto roku, v důsledku čehož musel být úvodní závod sezóny ze Šakiru odvolán. Bahrajn dostal od FIA čas do konce dubna, aby závazně řekl, jestli bude možné závod uskutečnit v náhradním termínu. Šejk Al Khalifa nedávno vyjádřil přesvědčení, že to možné bude, ale nespokojení obyvatelé s ním nesouhlasí.

Skupina "Mládež revoluce 14. února" zveřejnila na Facebooku otevřený dopis Berniemu Ecclestonovi, v kterém šéfa formule 1 žádá o pomoc při boji za větší svobody bahrajnských obyvatel. Podle nich je Bahrajn země "v obležení, ve které platí stanné právo, je obklopena tanky a vojáky, zatímco je obyvatelstvo umlčováno, zabíjeno, mučeno, atd." Za takových okolností by podle nich bylo pořádání závodu formule 1 vnímáno špatně nejen v Bahrajnu, ale po celém světě.

"V rámci podpory obyvatel Bahrajnu Vás žádáme, abyste zvážil pořádání GP Bahrajnu do doby, kdy budou obnovena základní lidská práva a svobody. A pokud budete chtít, můžete napsat dopis, v kterém uvedete, že GP nemůže být a nebude uspořádána v Bahrajnu, dokud neskončí represe a nebudou obnovena základní lidská práva a svobody." Takový dopis by pak aktivisté ukázali celému světu. "Děkujeme Vám za Vaši podporu a přejeme si, aby se Grand Prix v Bahrajnu uskutečnila co nejdříve, v atmosféře svobody a demokracie, ke které přispějete i Vy."

Doporučujeme

Články odjinud