Nedostatek vítězů je důsledkem výdajové války, říká Wolff

Nedostatek vítězů je důsledkem výdajové války, říká Wolff

Pokud byste chtěli zpaměti vyjmenovat vítěze velkých cen za poslední hodně dlouhou dobu, nebylo bylo by to tak těžké.

Máme za sebou teprve čtvrtinu sezóny, ale je zřejmé, že nás čeká dominance Mercedesu. Jak moc velká je a bude, se snaží nejrůznější autoři popsat z různých úhlů pohledu od srovnávání nejrychlejších kol až po oprášení starých statistik.

Je docela možné, že nás čeká opakování sezóny 1988, kdy po dlouhou dobu vítězili pouze Senna s Prostem a nebýt zaváhání v Itálii, mohli vyhrát všechny závody v sezóně.

graf-pocet-vitezu.PNG
Počty vítězů v jednotlivých sezónách od roku 1988.

Současná dominance je ještě mnohem monotónní, pokud se na ní podíváme z jiného úhlu. Když přibereme k pilotům Mercedesu Sebastiana Vettela, pak vězte, že někdo jiný stál na nejvyšším stupni naposledy přesně před rokem. Fernando Alonso tehdy vyhrál Velkou cenu Španělska.

Sportovní šéf Mercedesu se domnívá, že za současný stav může i výdajová válka. „Je zřejmé, že se rozdíly mezi menšími a většími týmy budou zvětšovat a to my nechceme”, říká pro Wolff pro Autosport.

Na druhou stranu prý podle něj nejsou peníze všechno. „Pokud by Williams ve Španělsku použil správnou strategii, dojel by jejich vůz na stupních vítězů. Je to tým, který má výrazně méně prostředků než ostatní. Věříme, že výsledky budou pestřejší, i když ne moc brzy”, dodává Wolf.

Wolff se zatím brání spekulacím o tom, že by Mercedes mohl vyhrát všechny závody. Sezóna je podle něj dlouhá a zatím jsme neměli úplně nestandardní závod, ve kterém by pršelo apod.

Doporučujeme

Články odjinud