Neděle v Hongkongu: Abt diskvalifikován, dodatečným vítězem je Rosenqvist

Neděle v Hongkongu: Abt diskvalifikován, dodatečným vítězem je Rosenqvist

Majitel švýcarského i italského státního občanství Edoardo Mortara směřoval ulicemi Hongkongu ke svému prvnímu triumfu ve Formuli E. Chybou v samém závěru však věnoval vítězství jezdci týmu Audi.

Z pole position do dnešního závodu odstartoval švédský pilot Mahindry Felix Rosenqvist a v první řadě na startu ho doplnil druhý Mortara z Venturi. Druhé místo v kvalifikaci a premiérovou první řadu pro Jaguar původně získal Mitch Evans, kvůli překročení maximálního povoleného výkonu mu však byl jeho nejlepší čas smazán a do závodu odstartoval ze čtvrté pozice.

Čtvrtý nejlepší čas v kvalifikaci zajel včerejší vítěz Sam Bird, i jeho však odsunula penalizace směrem dozadu. Za včerejší incident v boxech byl potrestán poklesem o deset míst na startovním roštu, a tak britský jezdec odstartoval až z místa čtrnáctého.

Kvůli závadě na semaforech odstartoval dnešní závod za safety carem. Ostře závodit se tak začalo od druhého kola. Hned v prvním nájezdu do vracečky přišel o vedení Rosenqvist, který se dostal do hodin. První místo tak převzal Edoardo Mortara před druhým Danielem Abtem a třetím Mitchem Evansem.

Mortara na čele zvyšoval svůj náskok a postupně se vzdaloval monopostu Audi Daniela Abta. Třetí Evans musel naopak bránit svoji pozici před dotírajícími piloty z dalších příček.

Zastávky v boxech dnes proběhli bez kolizí a dalších problémů. Potíže postihly jen Lucase di Grassiho, jehož vůz v posledním kole před nájezdem do boxů na krátko vypověděl službu. Brazilec byl ale posléze schopen pokračovat.

U týmu Venturi zvládli pit stop precizně a Mortara se v druhém monopostu po vyjetí z boxů dostal opět do vedení. Na druhém místě ho i nadále s odstupem několika sekundu následoval Abt. Plánování útoku na Mortartu mu znemožňoval Nick Heidfeld, který jel o kolo zpět mezi první a druhým pilotem pořadí závodu.

K rozhodujícímu momentu došlo ve třiačtyřicátém kole z pětačtyřiceti celkových. Vedoucí Mortara nezvládl průjezd druhou zatáčkou, dostal smyk a Daniel Abt se tak jednoduše dostal do vedení, které již uhájil až do konce závodu. Pětadvacetiletý Němec tak získal své první vítězství ve Formuli E.

Druhý dojel vítěz kvalifikace Felix Rosenqvist s Mahindrou před smutným pilotem týmu Venturi Edoardem Mortarou na místě třetím.

Díky dnešnímu vítězství se dostal Daniel Abt do průběžného čela šampionátu, na druhého Sama Birda má náskok tří bodů.

Sezóna Formule E pokračuje 13. ledna v Maroku. 

AKTUALIZACE: Daniel Abt byl diskvalifikován

Němec Daniel Abt byl dodatečně diskvalifikován z výsledkové listiny dnešního závodu a přišel tak o své premiérové vítězství ve Formuli E.

Pilot Audi byl diskvalifikován na základě rozporu v údajích na bezpečnostních samolepkách FIA a datech v technickém pasu jeho monopostu. Odlišné uvedené údaje byly na pozávodní kontrole objeveny u motoru a převodníků.

Vítězství tak dodatečně získal Švéd Felix Rosenqvsit z Mahindry, pohár za druhé místo dostane Mortara a na třetí místo poskočil pilot Jaguaru Mitch Evans.

Výsledky

P Jezdec Tým Ztráta Kol
1  Felix Rosenqvist  Mahindra Racing - 45
2  Edoardo Mortara  Venturi 7.031 45
3  Mitch Evans  Jaguar Racing 10.619 45
4  Jean-Eric Vergne  Techeetah 12.593 45
5  Sam Bird  Virgin Racing 12.879 45
6  Oliver Turvey  NIO Formula E Team 14.199 45
7  Maro Engel  Venturi 15.676 45
8  Nicolas Prost  DAMS 18.905 45
9  Alex Lynn  Virgin Racing 19.025 45
10  Sébastien Buemi  DAMS 22.139 45
11  Antonio Felix da Costa  Andretti Autosport 23.359 45
12  Nelson Piquet Jr.  Jaguar Racing 27.904 45
13  Andre Lotterer  Techeetah 28.591 45
14  Lucas di Grassi  Team Abt 39.137 45
15  Jerome d'Ambrosio  Dragon Racing 55.189 45
16  Nick Heidfeld  Mahindra Racing 1 kolo 44
17  Kamui Kobayashi  Andretti Autosport 1 kolo 44
18  Neel Jani  Dragon Racing 1 kolo 44
-  Luca Filippi  Nio Formula E Team   36
-  Daniel Abt  Team Abt    

Doporučujeme

Články odjinud