Nechal jsem mu dost prostoru, říká Hamilton o souboji s Vettelem

Nechal jsem mu dost prostoru, říká Hamilton o souboji s Vettelem

Vítěz Velké ceny Itálie Lewis Hamilton z Mercedesu je přesvědčen o tom, že nechal Sebastianu Vettelovi dostatek prostoru při jejich vzájemném souboji v prvním kole závodu, po kterém se Vettel roztočil a propadl na konec pole.

Hamilton do závodu vyrazil z třetí pozice za dvěma piloty Ferrari Kimim Räikkönenem a Vettelem. Svou pozici si udržel také po průjezdu první šikanou. V nájezdu do druhé šikany Variante della Roggia však vnějškem na Vettela zaútočil.

V šikaně mezi oběma piloty došlo ke kontaktu, po kterém se Vettel roztočil a Hamilton posunul na druhé místo za Räikkönena. Vettel, který skončil pátý, viní z kolize Hamiltona, který je však přesvědčen o tom, že neudělal nic špatného.

„Myslím, že jsme všichni měli podobný start, mně se protočila kola a jeli jsme do první zatáčky, byl jsem překvapen, že Seb byl vlevo. Dostali jsme se do první zatáčky, kde došlo k drobnému kontaktu mezi námi všemi. V nájezdu do čtvrté (zatáčky) jsem byl znovu překvapen, že si Seb vybral vnitřní stopu a nejel z vnějšku na Kimiho,“ popsal start Hamilton.

„A to byla moje šance. Zůstal jsem na vnějšku a ujistil se, že mám dost prostoru. Měl jsem zkušenost, že jsem před pár lety byl na vnitřku a neskončilo to nejlépe. Myslím, že mezi námi byl dostatek prostoru. Odhaduji, že zablokoval kola, dotkli jsme se, bylo to rychlé, trochu jsem si poškodil vůz, ale mohl jsem pokračovat.“

Ačkoliv bylo Ferrari nejrychlejší v trénincích i v kvalifikaci, v závodě se radoval pilot Mercedesu.

„Rozhodně jsem to nečekal. Startoval jsem třetí a když jsem se díval na naši rychlost v minulém závodě a tady, nevěděl jsem, kde bychom tady mohli být. Nikdy jsem nečekal, že bychom vyhráli, ale modlil jsem se. Šel jsem do toho s jasným cílem, ale nikdy nevíte, občas prostě ujedou jako v posledním závodě (ve Spa).“

Osm kol před koncem pak Hamilton v první šikaně zaútočil na Räikkönenovu první pozici a dostal se do vedení.

„Včera jsem se snažil zjistit, jak agresivní můžete být, protože já nezávodím s Kimim, ale se Sebastianem. Snažil jsem se předjet Kimiho. Jen jsem mu řekl, že odjel skvělý závod, jen neskutečně spravedlivě a velmi jej respektuji. Závodění s ním jsem si skutečně užil.“

Bottas: Neobětoval jsem závod pro Hamiltona

Valtteri Bottas dojel do cíle čtvrtý, ale díky penalizaci Maxe Verstappena za jejich vzájemný souboj se v pořadí dostal před svého soupeře na třetí místo.

Bottas se dostal do vedení závodu poté, co jezdci před ním zajeli do boxů. Fin zůstal na trati podstatně déle a nezajížděl do boxů ani ve chvíli, kdy se k němu na čerstvějších pneumatikách po své zastávce už přibližoval Räikkönen. I díky tomu se třetí Hamilton dokázal jezdci Ferrari přiblížit. Bottas nakonec k mechanikům zajel v 36. kole.

„Když jsme si procházeli všechny scénáře, viděli jsme, že když startuji čtvrtý a Lewis třetí za ferrari, tak nemělo smysl pokusit se o optimální strategii a viděli jsme příležitost v tom nechat mě na trati dlouho. Myslím, že nakonec pro mě bylo dobré mít čerstvé pneumatiky, abych v závěru zaútočil, a zároveň z toho těžil Lewis, pomohlo to týmu,“ řekl Bottas.

„Nenazval bych to obětováním závodu, protože okno pro zastávku v boxech tady s pneumatikami, které jsme tento víkend měli, bylo velké.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud