Nebuďte sprostí, varovala FIA jezdce

Nebuďte sprostí, varovala FIA jezdce

Mezinárodní automobilové federaci se nelíbilo vyjadřování jezdců na stupních vítězů v Abú Zabí, a tak všem poslala varování, že za vulgarity bude trestat. ANKETA

Hříšníky jsou Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel, oba použili ve svých odpovědích Davidu Coulthardovi na pódiu v Abú Zabí vulgární slovo "shit".

Prezident FIA Jean Todt dlouhodobě říká, že jezdci formule 1 mají být vzorem ostatním, a tak není divu, že se federace ozvala a jezdce varovala, aby se sprostých slov vyvarovali.

"Je naší společnou odpovědností, abychom zajistili, že jezdci budou vědět, že takové vyjadřování nemá místo v komunikaci s médii," uvedl šéf komunikace FIA Norman Howell v dopise týmům.

Dodal, že pokud tento zákaz někdo poruší, bude mu hrozit disciplinární řízení, případné tresty však neupřesnil.

"Vulgární mluva je nevítanou negativní publicitou pro týmy, jejich sponzory, sport a FIA. Chápu, že ´žár bitvy´, adrenalin, napětí a zklamání představují nebezpečný a opojný mix," pokračoval Howell.

"Ale jezdci formule 1 nejsou sami, s kým jsou v takových chvílích dělány rozhovory. Napadají mě třeba boxeři, hráči rugby či fotbalu, kteří jsou pravidelně dotazováni v přímém přenosu po vyčerpávajících sportovních výkonech. Daří se jim vyhýbat se nevhodným slovům."

Howell přiznal, že na vulgarity z Abú Zabí přišlo několik stížností od veřejnosti, členů FIA a dokonce i z médií. BBC, která z jeho dopisu citovala, dostala 21 stížností na stejné téma. Na druhé straně ale také dostala 30 stížností na zpoždění, se kterým se do jejího internetového přehrávače dostal záznam závodu a které bylo způsobeno odstraňováním zmíněných vulgarit.

Doporučujeme

Články odjinud