Náš vstup do WEC v roce 2020 je nepravděpodobný, říká Brown

Náš vstup do WEC v roce 2020 je nepravděpodobný, říká Brown

Od sezóny 2020/2021 budou ve světovém vytrvalostním šampionátu platit nová pravidla pro vrcholnou kategorii, které se zatím přezdívá třída „hypervozů“. McLaren projevuje zájem o vstup do WEC právě díky nově chystané kategorii, podle jeho šéfa Zaka Browna ale závodní speciál již pro rok 2020 připravit nestihne.

Královská třída LMP 1 v současnosti zažívá svoji předposlední sezónu ve WEC, než ji nahradí nová kategorie „hypervozů“, pro kterou zatím ještě oficiální označení známé není.

Nové speciály budou mít pod kapotou stále hybridní pohonnou jednotku, celý systém však bude jednodušší a hlavně méně finančně náročný. Hybridní pohonné jednotky si navíc budou moci od továren zakoupit i soukromé týmy.

O finální podobě nových pravidel spolu se zástupci pořádajícího autoklubu ACO, šampionátu FIA WEC a FIA jednají i představitelé automobilek, mezi kterými nechybí ani McLaren. Britský výrobce sportovních vozů by se díky vstupu do WEC mohl vrátit do Le Mans, kde v roce 1995 slavně zvítězila posádka Yannick Dalmas, Masanori Sekija, JJ Lehto s ikonickým McLarenem F1 GTR.

I přes trvající zájem McLarenu o chystanou novou elitní kategorii sportovních vozů však Zak Brown pochybuje o tom, že by britský tým dokázal připravit vůz již pro sezónu 2020/2021. Podle Browna se nyní musí celý tým soustředit především na zlepšení ve formuli 1.

„Nemyslím si, že budeme připraveni už pro první sezónu, kdy budou platit nová pravidla,“ řekl Brown pro crash.net.

„Stále se tím zabýváme. Pravidla ještě nejsou finální. Známe však obrysy toho, jak budou vypadat a hodně se o ně zajímáme.“

„Máme uvnitř týmu skupinu, která nepracuje na formuli 1 a zabývá se tímto. Věřím, že finální podoba pravidel bude známá před koncem roku. Poté budeme v pozici, abychom se rozhodli, jestli do WEC vstoupíme, a pokud ano, tak kdy.“

„Je však velmi nepravděpodobné, že bychom s vozem nové kategorie vstoupili do WEC již v sezóně 2020/2021,“ uzavřel Brown, který nedávno rovněž vyloučil vstup McLarenu do IndyCar v příští sezóně.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud