Náš motor bude téměř nový, zní z Mercedesu

Náš motor bude téměř nový, zní z Mercedesu

Když takhle před sezónou promluví Andy Cowell, značná část inženýrů konkurenčních týmů se zapotí. Mercedes má totiž podle odhadů stále nejlepší motor, i když ke konci loňské sezóny už bylo Ferrari blízko. Změní se to?

Podle Auto Motor und Sport má pohonná jednotka Mercedesu výkon asi 949 koní, Ferrari 934, Renault 907 a Honda 860 koní. 

Pro konkurenci je snazší dohnat Mercedes než pro Mercedes náskok zase navýšit. Pohonné jednotky mají určitý strop a čím více se k němu blížíte, tím těžší je najít další výkon.

Soustředí se Mercedes spíše na spolehlivost a provede jen drobné úpravy nebo bude ve změnách odvážnější?

Podle šéfa motorářů chystá Mercedes rozsáhlé aktualizace. „Téměř vše bude nové,“ řekl pro Motorsport.com.

„Během sezóny jsme měli několik posunů a máme nápady na zlepšení výkonu.“

„Máme nápady na snížení tření v téměř každé oblasti pohonné jednotky nebo na snížení ztrát v elektrických systémech.“

Cowel potvrdil to, co jsme psali výše. Najít další výkon je už pro pátou sezónu hybridní éry náročné, i když každá aktualizace znamená, že se naučíte něco nového. „Zmrazíte koncept, pracujete, otestujete to a jdete závodit. Je to frustrující, protože během tohoto procesu se naučíte nové věci, ale nemůžete je přidat, aniž byste nesnížili výslednou kvalitu.“

Nyní chce Mercedes naučené nápady aplikovat. Podle Cowella Mercedes se změny týkají spalování, tření nebo nových materiálů, které budou mít pozitivní vliv na spolehlivost.

„U těchto motorů je stále ještě prostor pro zlepšení, ale jsou to velmi malé zisky – například jen pět milisekund. Ale pak jsou tu překvapení, u kterých jste si mysleli, že daný směr vám dá 2 kW, ale ve skutečnosti vám ho dá přesně opačný směr.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud