Naplánovat odchod do důchodu není snadné, říká Webber

Australský pilot bude v sezoně 2013 nejstarším závodníkem v poli, je mu šestatřicet roků. Odejít z formule 1 se ovšem zatím nechystá.

Webber si dobře uvědomuje, že toho má ve formuli 1 více za sebou než před sebou. I proto vždy prodlužuje smlouvu o jediný rok. Sezona 2013 bude Webberovou dvanáctou v královně motorsportu a sedmou v barvách Red Bullu. Australan nicméně několikrát avizoval, že nehodlá přesluhovat a chce svůj odchod dobře načasovat.

"Načasování je velice důležité. Zatím jsem o tom moc nepřemýšlel, ale jednou to přijde a je mi jasné, že to bude vážně těžký moment. Chci si zvolit tu správnou dobu. Není dobré, když se odpojíte v době, kdy cítíte, že ještě můžete něco dokázat. Špatný je i druhý extrém, kdy jste zkrátka příliš pomalí a nezvládáte už věci, se kterými jste dříve neměli problémy. 

V průběhu let můžete neustále nabírat moudrost, ale bystrost vašich smyslů se dříve nebo později otupí. Dvaadvacetiletý Mark Webber měl znalosti zcela nulové. Dnes se mohu s pomocí zkušeností zlepšovat, ale jednou mi ani zkušenosti nepomohou držet krok, a to bude ten moment, kdy budu muset dát formuli 1 sbohem," řekl Webber. 

Na Webberovo místo si každoročně brousí zuby početná líheň mladých talentů Red Bullu. Nedávno svůj záměr dostat se do mistrovského týmu prozradil Daniel Ricciardo.

Doporučujeme

Články odjinud