Na vydatnou štědrovečerní večeři mohou piloti McLarenu zapomenout

Na vydatnou štědrovečerní večeři mohou piloti McLarenu zapomenout

Vánoce jsou kromě svátků lásky, klidu a pohody pro většinu z nás také přejídacím maratonem. Jezdci formule 1 ovšem musí být fit po celou zimu, a tak si musí stravovací hříchy odpustit.

Lewis Hamilton v rozhovoru pro SunSport prozradil, že kromě nezbytného tréninku musí také přísně hlídat svůj jídelníček.

„Musím být hodně striktní – i na Štědrý den nesmím porušit svou dietu. K snídani mám proteinový shake s pár datlemi a rozinkami. Chutná to otřesně, vážně hrozně. Rozmixuji to, dokud to není tekuté.

Když sedím u stolu a sleduji ostatní, jak si pochutnávají na horách lívanců, vaflí a vajíček se slaninou, chce se mi umřít. Je to jako za trest. Kdybych si teď mohl dát cokoliv, asi bych se zakousl do sendviče se slaninou. Je mi ale jasné, že si to nemůžu dovolit.

K obědu bych si dal nějaké fazole s hnědou rýží a k večeři rybu nebo kuře,“ řekl mistr světa z roku 2008.

Každý kilogram může ve formuli 1 znamenat citelnou ztrátu, a tak jsou týmy, co se životosprávy týče, vůči svým pilotům velmi neshovívavé. To potvrzuje i Jenson Button. Ten patří k nejvyšším pilotům, avšak ručička na váze se u něho zastaví na pouhých 70 kilogramech. Problém spočívá také v tom, jak si udržet nízkou hmotnost a zároveň velkou fyzickou sílu.

„Tým chce, abych byl ještě lehčí, než bych podle tabulek měl být. Mimo nejtvrdší fáze tréninku tudíž prakticky nejím žádné uhlovodany. K snídani přijímám co nejvíce proteinů, takže každé ráno sním nějaká vajíčka.

Minulou zimu jsem byl dost těžký, takže jsem zašel za specialisty. Řekl jsem jim, že potřebuji snížit svou hmotnost, avšak bez ztráty síly.

Vymysleli pro mě dietu, ze které jsem byl ze začátku v šoku. Snídaně se skládá ze steaku a vajíček, avšak bez uhlovodanů. Ty mohu jíst pouze jednou denně ve formě hnědé rýže nebo sladkých brambor. V průběhu tří týdnů jsem se zbavil 4% tělesného tuku,“ prozradil Jenson Button.

Piloti do monopostů nasednou až za více než měsíc, to ovšem neznamená, že by zimu prožili bez fyzické zátěže, právě naopak.

„Typický tréninkový den v rámci příprav na sezonu strávím v horách. To čtyři a půl hodiny stoupáme do kopce, poté sestoupíme zase dolů. Vrátíme se na ubytovnu, kde se naobědváme a hodinu odpočíváme. Následně zamíříme do tělocvičny. Večer zamíříme do bazénu. Den  zakončíme nějakým strečinkem, nebo pilates. A v půl deváté je po mně. Takto to probíhá šest dnů v týdnu,“ přibližuje svá muka Hamilton.

Trénink Jensona Buttona se od Hamiltona v určitých směrech liší:

„Můj režim je víceméně tréninkovým programem pro triatlon. První den po příjezdu na Havaj si s přáteli zaběhnu maraton.“

Piloti formule 1 patří ke sportovcům s nejlepší fyzičkou. Je přitom zajímavé, že mnoho z nich by podle ukazatele BMI bylo na hranici podvýživy. Zkusme tedy se závodníky soucítit, až si budeme pochutnávat na bramborovém salátu.

Doporučujeme

Články odjinud