Na Tempelhof! Formule E bude závodit na letišti v srdci Berlína

Na Tempelhof! Formule E bude závodit na letišti v srdci Berlína

Historické berlínské letiště Tempelhof bude zítra hostit desátý závod aktuální sezóny šampionátu formule E. Jako lídr průběžného pořadí šampionátu jezdců přijíždí do Německa Jean-Éric Vergne, který v sezóně 2018/2019 jako jediný zvítězil ve dvou závodech.

Berlínský Tempelhof toho pamatuje opravdu hodně. Pravidelná doprava na něm odstartovala již v roce 1923 a díky své výhodné poloze v samé blízkosti centra německé metropole bylo v následujících dekádách hojně využíváno.

Dominantou Tempelhofu je zahnutá hlavní letištní budova, která byla postavena v období nacistického Německa podle návrhu architekta Ernsta Sagebiela. V době dokončení bylo se svojí plochou 284 000 m2 největší budovou na světě! Dnes je na třetím místě za Pentagonem a Ceaucescovou budovou paláce parlamentu v Bukurešti.

Okruh pro formuli E se nachází na hlavní letištní ploše před zahnutým obřím terminálem. Okruh Tempelhof Airport Street Circuit patří se svými 2250 metry k těm nejdelším v kalendáři a letos se na něm pojede již pátý závod formule E. Elektrický šampionát zde debutoval v roce 2015, v roce 2016 elektrické formule závodily v Berlíně v jiné lokalitě, pro sezónu 2017 však došlo k návratu na Tempelhof, a to rovnou se dvěma závody během dvou dnů. Naposledy se zde závodilo loni a z triumfu se radoval domácí pilot Audi Daniel Abt.

Na okruh, jehož specifikem je hrbolatý betonový povrch, přijíždí jako lídr šampionátu Jean-Éric Vergne z týmu Techeetah, který má náskok pouhého jediného bodu před týmovým kolegou Andrem Lottererem.

Vergnův tým DS Techeetah navíc vévodí průběžné klasifikaci týmů s náskokem 38 bodů na druhý Envision Virgin Racing.

Na britské ambasádě se vzpomínalo na Laudu

Již během čtvrtečního večera zahájil závodní víkend recepcí na britské ambasádě v Berlíně tým Jaguar, který v sídle zastupitelského úřadu Velké Británie v Německu hostil samotný velvyslanec konstituční monarchie Sir Sebastian Wood. Při této příležitosti obdržela britská ambasáda v Berlíně darem od Jaguaru nové elektrické SUV I-Pace.

Prostor pochopitelně dostali i členové Panasonic Jaguar Racing. Šéf týmu James Barclay v projevu vzpomenul nedávno zesnulého Nikiho Laudu, který šéfoval Jaguaru v dobách, kdy závodil ve formuli 1. Odchod legendy „královny motorsportu“ nehýbe zdaleka jen samotnou formulí 1…

Během slavnostního večera pohovořili před publikem o nadcházejícím závodě rovněž i piloti Jaguaru Mitch Evans a Alexander Lynn. Se druhým jmenovaným mladým britským pilotem se zde na F1sport budete moci těšit na rozhovor.

Časový plán závodního víkendu formule E v Berlíně je uzpůsobený finálovému zápasu německého ligového poháru mezi Lipskem a Bayernem Mnichov, který v sobotu večer hostí Olympijský stadion v Mnichově.

Z tohoto důvodu vyjedou piloti do úvodní tréninku již v pátek. Sobotní kvalifikace poté bude na programu již v 9:00 a závod bude následovat ve 13:00. Obojí budete moci sledovat živě na Eurosportu 1.

Sledujte živě první volný trénink od 15:25

Sledujte živě druhý volný trénink od 17:55

Foto: Formula E

Doporučujeme

Články odjinud