Na novou trať u Moskvy se hrne kritika

Na novou trať u Moskvy se hrne kritika

Okruh vyhovující standardům formule 1, který byl otevřen tento měsíc, o tomto víkendu zažil křest v podobě závodů formule Renault.

Okruh Moscow Raceway, jak již název napovídá, se nachází nedaleko Moskvy (ovšem dle ruského měřítka, do hlavního ruského města to autem máte 77 kilometrů). O návrh trati se nepostaral nikdo jiný než Hermann Tilke. Cena celého projektu je odhadována na astronomické 4,5 miliardy dolarů. Slavnostní otevření proběhlo před několika dny za účasti Vitalije Petrova, který se po trati se svým caterhamem projel jako první. Tehdy se na Moscow Raceway snášela chvála, mimo jiné i ze strany technického delegáta FIA Charlieho Whitinga (psali jsme zde). 

Po prvních závodech na moskevské trati (obrázek byl pořízen v září 2011, kdy byly dokončovány základní stavební práce) ovšem pozitivní komentáře ustávají. Dráhu kritizují závodníci Světové série Renault, ale také samotný Vitalij Petrov či Alain Prost, který se do Ruska vypravil v souvislosti se svými závazky s Renaultem. 

"Trať mohla být o něco zajímavější. Nemá ten správný šmrnc. Nenajdete zde rychlé zatáčky, některé sekce okruhu jsou příliš pomalé. Když projíždíte sérii zatáček na druhý a třetí rychlostní stupeň, do varu vás to nedostane. Hlavní ale je, že je to ruské. Konečně máme okruh, který může hostit Světovou sérii Renault a další závody," řekl sedmadvacetiletý rodák z Vyborgu. 

Alain Prost na trati odjel několik kol ve voze Renault Megane. A také nemohl skrýt jisté zklamání:

"Vnitřní část okruhu je velmi jednotvárná. Překvapilo mě ale, že předjíždění není jednoduché ani na konci rovinky. Některá místa jsou docela pěkná, ale není to tu stvořené pro souboje. Nechci nikoho soudit (při otázce, zda se jedná o stavbu typickou pro Hermanna Tilkeho - pozn. redakce), ale je to ostuda. Vážně nechci nikoho obviňovat, snad kdyby se provedlo pár modifikací, bylo by to lepší."

Čtyřnásobný mistr světa v rozhovoru pro R-Sport řekl, že ví o touze Bernieho Ecclestona uspořádat velkou cenu v Moskvě. Šéf formule 1 se ovšem přiklání spíše k městskému okruhu přímo v ulicích metropole, nejlépe s Kremlem v pozadí. Na Moscow Raceway tedy formule 1 v budoucnu zřejmě nezamíří, s čímž se ovšem při výstavbě počítalo. Projekt by údajně měl být ziskový, pokud se podaří přitáhnout zájem MotoGP či DTM.

Na Velké ceně Ruska, která by měla do kalendáře přibýt v roce 2014 a konat se na okruhu v Soči, se zatím nic nemění.

Doporučujeme

Články odjinud