Na Monze zvítězil Vips, Drugovich se stal šampiónem | foto: gettyimages/Clive Mason

foto: gettyimages/Clive Mason

Na Monze zvítězil Vips, Drugovich se stal šampiónem

Pilot MP motorsport přitom ze závodu odstoupil již v prvním kole

Od víkendu v Monze se očekávalo, že se zde Felipe Drugovich s největší pravděpodobností stane šampiónem. Povedla se mu už i kvalifikace, kde obsadil čtvrté místo, kdežto jeho rival v bitvě o titul Pourchaire se kvalifikoval až jako čtrnáctý. Pak ale pro brazilského pilota přeci jen přišel menší zádrhel.

Po kvalifikaci byl totiž předvolán ke komisařům, jelikož svého nejrychlejšího času dosáhl, když byly vyvěšeny žluté vlajky. Nakonec obdržel penalizaci ztráty pěti míst pro dnešní sprint. A jelikož měl startovat sedmý, posunul se na dvanácté místo, pořád to ale bylo před čtrnáctým Pourchairem.

Z pole position do dnešního sprintu startoval Vesti a v první řadě ho doplnil Sargeant. Za ně se seřadili piloti v pořadí Vips, Iwasa, Daruvala a Verschoor.

Po zhasnutí červených světel si Vesti udržel vedení, kdežto Sargeant měl příliš pomalý start a propadl se na páté místo. Na druhé místo se posunul Vips, na třetí Iwasa.

Smůla postihla Drugoviche. V druhé zatáčce se dostal do kontaktu s Cordeelem, zlomil si přední zavěšení a ze závodu musel odstoupit.  V prvním kole se střetl i Caldwell s Calderon. Na trať tak musel vyjet safety car.

Ovšem ani po této nehodě Drugovichovi naděje, že se stane šampionem už dnes, vůbec nezhasly. Aby si Pourchaire udržel alespoň minimální šanci na titul, musel dojet alespoň šestý, a on jezdil třináctý.

Restartu využil Vips, dostal se před Vestiho a ujal se vedení.

Pourchaire možná trochu vycítil svou šanci a zabojoval. Nejdříve předjel Boschunga a posunul se na dvanácté místo. Následně i Cordeela a byl jedenáctý. Poté se mu podařilo zajet i nejrychlejší kolo.

Vips si mezitím bezpečně držel vedení před druhým Vestim. Jediný, kdo se na čele musel potýkat se soupeři, byl třetí Iwasa. Nejdříve na něj útočit Daruvala, a když ho úspěšně předjel, vrhl se do útoku i Sargeant, i ten si s pilotem Dams poradil. Následně na japonského pilota začal útočit i Verschoor, ale toho si Iwasa zatím pohlídal.

Pak Pourchaire ukázal, že na titul ještě opravdu není letos připraven. Při útoku na Lawsona v druhé zatáčce vyjel mimo trať, zabořil se do kačírku a propadl se až na sedmnácté místo.

Pak se Verschoorovi podařilo konečně překonat Iwasu. A Japoncův propad se nezastavoval, předjel ho Doohan, Lawson, Beckmann… Nakonec skončil až na šestnácté pozici.

Pořadí na čele se již nijak nezměnilo. V závodě tak zvítězil Vips, druhý dojel Vesti a třetí Daruvala.

Drugovich, který stál s týmem na boxové zídce a závod sledoval na obrazovce, slavil titul šampióna sezóny 2022. 

Výsledky

P Jezdec Tým Čas / ztráta Kol
Jüri Vips Hitech Grand Prix 35:29.646 21
Frederik Vesti ART Grand Prix 1.035 21
Jehan Daruvala Prema Racing 7.684 21
Logan Sargeant Carlin 9.022 21
Richard Verschoor Trident 9.462 21
Liam Lawson Carlin 13.129 21
Jack Doohan Virtuosi Racing 13.306 21
David Beckmann Van Amersfoort Racing 14.391 21
Dennis Hauger Prema Racing 14.723 21
10  Marcus Armstrong Hitech Grand Prix 17.621 21
11  Marino Sato Virtuosi Racing 19.195 21
12  Enzo Fittipaldi Charouz Racing System 22.604 21
13  Luca Ghiotto DAMS 24.186 21
14  Calan Williams Trident 24.687 21
15  Amaury Cordeel Van Amersfoort Racing 25.907 21
16  Ajumu Iwasa DAMS 28.155 21
17  Théo Pourchaire ART Grand Prix 30.385 21
Ralph Boschung Campos Racing   7
Clément Novalak MP Motorsport   7
Felipe Drugovich MP Motorsport   1
Olli Caldwell Campos Racing   0
Tatiana Calderón Charouz Racing System   0

Doporučujeme

Články odjinud