Na Mercedes ztrácíme zejména ve třetím sektoru, přiznává Vettel

Na Mercedes ztrácíme zejména ve třetím sektoru, přiznává Vettel

Sebastian Vettel obsadil v kvalifikaci na Velkou cenu Španělska vozů formule 1 třetí místo, když nestačil na Valtteriho Bottase a Lewise Hamiltona z Mercedesu. Pilot Ferrari připustil, že na dvojici jezdců Mercedesu ztrácí zejména v závěrečném sektoru Katalánského okruhu.

Ačkoliv Ferrari přivezlo do Barcelony řadu vylepšení, na piloty Mercedesu v průběhu všech tréninků ztrácelo. V kvalifikaci pak třetí Vettel skončil za nejrychlejším Bottasem o propastných osm desetin sekundy. Obě ferrari byla v prvních dvou sektorech rychlejší než Mercedes, výraznou časovou ztrátu však nabraly v pomalém a technickém třetím sektoru.

„Ten (třetí sektor) se zdá pro nás nyní být více než Achillovou patou. Zrovna jsem mluvil s Valtterim a oba byli s vozem velice spokojeni, zejména v posledním sektoru, pro nás je to ale trochu náročnější,“ přiznal Vettel.

„Myslím, že v první jízdě jsme z vozu získali maximum, ve druhém pokusu jsem se jen musel pokusit o něco jiného, ale nefungovalo to.“

Nastavení vozu pro kvalifikaci bylo podle čtyřnásobného mistra světa více méně správné, připouští však, že Ferrari nemá v pomalých zatáčkách takovou přilnavost jako Mercedes.

„Vůz není špatný, ale nejsme dostatečně rychlí. Z pohledu vyvážení jsme to udělali dobře. Měl jsem trochu nedotáčivý vůz, a to zřejmě více, než oni (Mercedes), v těchto zatáčkách ale potřebujete zejména přilnavost.“

Leclerc až ve třetí řadě

Až z páté pozice na startovním roštu odstartuje druhý pilot Ferrari Charles Leclerc. Monačana kromě obou pilotů Mercedesu a týmového kolegy Vettela porazil také Max Verstappen z Red Bullu a na nejrychlejšího Bottase ztratil přes jednu sekundu.

„Toto není kvalifikační výsledek, v který jsme doufali. Pracovali jsme na hledání správného vyvážení, obzvlášť kvůli novým dílům, které jsme měli. Bohužel jsme dnes stále trochu ztráceli. V Q2 jsem vyjel mimo a když jsem přejel přes obrubník, tak se některé díly poškodily,“ řekl Leclerc.

„Tým odvedl skvělou práci a pokusil se opravit během kvalifikace vůz, abych mohl pokračovat. Po tom incidentu bylo vyvážení vozu jiné a musíme zkontrolovat naše data, abychom se ujistili, že pro zítřejší závod budeme mít vůz znovu v dobrém stavu. Naši soupeři jsou silní, my však zůstáváme přesvědčeni o našem potenciálu a uděláme maximum, abychom je dohnali.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud