Na Melbourne jsem připraven tak na dvacet procent, připouští Kubica

Na Melbourne jsem připraven tak na dvacet procent, připouští Kubica

Robert Kubica je podle svých slov připraven jen z dvaceti procent na svůj první závod ve formuli 1 po osmi letech, který jej za necelé dva týdny čeká v Austrálii.

Kubica se v barvách týmu Williams vrátí do formule 1 poprvé od své těžké nehody v rallye v roce 2011, která na několik měsíců zcela přerušila jeho závodní kariéru.

Přípravy Williamsu na novou sezónu však nebyly ideální, když vůz nebyl připraven pro začátek předsezónních testů. Williams kvůli tomu přišel o dva a půl testovacího dne a z pohledu časů i odjetých kilometrů skončil jeho monopost FW42 na poslední pozici.

Sám Kubica během testů odjel za tři dny 268 kol, což je nejméně ze všech jezdců.

„Taková je situace, nezměním ji. Musím se ujistit, že z mojí strany dělám vše, co mohu. Vracím se po osmi letech, před Austrálií umím asi tak 20 procent z toho, co bych měl vědět,“ přiznává Kubica.

„Zbytek je neznámá. Neodjel jsem jízdu delší než 15 kol. Je tu spousta otazníků. Taková je ale realita, nezměním ji,“ dodává.

Kubica je také frustrován ze skutečnosti, že kvůli nedostatku náhradních dílů toho Williams nemohl v závěrečný den testů odjet tolik, kolik by si představoval. Po středečních jízdách přitom byl polský pilot optimistický.

„Moje poslední skutečná jízda, kdy jsem se ve voze cítil dobře, byla (středa) odpoledne. První jízda, kdy vůz předváděl věci, které mě skutečně překvapily. Probudil jsem se proto plný optimismu. Od té chvíle však moje sebevědomí klesalo, protože vůz nebyl v dobrém stavu,“ popsal závěr testů.

Pro první závod sezóny v Austrálii nejsou proto jeho očekávání příliš vysoká. „Nejprve musíme zajistit, že vůz zůstane v jednom kuse. Realita je totiž taková, že moje testy skončily po první jízdě (ve středu) odpoledne,“ dodal.

„Byla tam nějaká pozitiva, je však těžké říct, že se vůz posunul vpřed, když ve skutečnosti jen stojíte v garáži nebo jedete s autem, které není v konfiguraci, v jaké by mělo být,“ uzavírá Kubica a dodává, že kvůli tomu bude muset Williams brát první závody sezóny jako testy.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud