Na kolik peněz si ve skutečnosti přijdou týmy Marussia a Caterham

Na kolik peněz si ve skutečnosti přijdou týmy Marussia a Caterham

Odměňování týmů za účast a výsledky ve formuli 1 je poměrně složité, takže se pojďme podívat, jak se projeví letošní výměna na desáté pozici v šampionátu.

Marussia letos mohutně slavila porážku Caterhamu, se kterým si v poháru konstruktérů vyměnila pozici. Podle původních zpráv neměl ruský tým za 10. pozici získat nic navíc a rozhodující má být, jestli ji obhájí příští rok. Situace je ale komplikovanější, rozkryl ji Joe Saward.

Formule 1 přerozděluje mezi týmy část svých příjmů podle šablony, která čítá tři pilíře. Ferrari má k tomu nárok na speciální odměnu ve výši 2,5 procenta.

Kolik se bude rozdělovat mezi týmy za letošní rok, se ještě neví, ale mohlo by to být kolem 700 miliónů dolarů. Ty se rozdělí do prvních dvou pilířů po 350 miliónech, 3. pilíř je financován majiteli formule 1.

Peníze z prvního pilíře se rozdělí rovnoměrně mezi prvních 10 týmů, tzn. 35 miliónů každému. Ovšem první desítka se nestanovuje podle pořadí v poslední sezóně, ale podle pořadí za poslední tři roky, počítají se vždy dva nejlepší výsledky. A protože Caterham byl dvakrát desátý a jednou jedenáctý, do první desítky patří stále, Marussia byla desátá jen letos. Odměna 35 miliónů z prvního pilíře tedy zůstává Caterhamu.

Druhý pilíř rozděluje peníze mezi týmy nerovnoměrně a bere v úvahu jen výsledky za uplynulou sezónu, 10. tým dostane čtyři procenta, 11. tým nic. Takže Marussia si už za letošní rok přijde na 14 miliónů dolarů navíc (4 procenta z 350 miliónů), zatímco Caterham z druhého pilíře letos nedostane nic.

A konečně tu máme třetí pilíř, ze kterého se vyplácí 10 miliónů dolarů každému týmu mimo první desítku, což je letos Caterham.

Pokud si to tedy shrneme, výměna pozic mezi Caterhamem a Marussií znamená následující:

  • Caterhamu zůstane 35 miliónů z 1. pilíře, přijde o 14 miliónů z 2. pilíře a dostane navíc 10 miliónů ze třetího pilíře. Ve skutečnosti tak na odměnách dostane jen o 4 milióny méně než loni.
  • Marussia na hlavní odměnu z 1. pilíře ve výši 35 miliónů nedosáhne, dostane navíc 14. miliónů z 2. pilíře, ale přijde o 10 miliónů z 3. pilíře. V reálu tak dostane o 4 milióny dolarů víc než loni.
  • Větší změny nastanou, pokud Rusové příští rok 10. pozici obájí, protože pak by dosáhli na 35 miliónů z 1. pilíře, které by naopak ztratil Caterham.

Doporučujeme

Články odjinud