Na jezdce čeká během testů nový povrch. Pirelli ho tento týden prozkoumá

Na jezdce čeká během testů nový povrch. Pirelli ho tento týden prozkoumá

V Barceloně na začátku měsíce začali pokládat nový asfalt. Jezdci formule 1 si ho budou moci poprvé vyzkoušet už za necelý měsíc, kdy se na okruhu uskuteční oba čtyřdenní testy.

Na katalánském okruhu pokládají nový povrch. Úpravy byly potřeba zejména kvůli MotoGP. Kromě nového povrchu došlo také k rozšíření tratě ve 13. zatáčce.

V nejbližších dnech dorazí na okruh inženýři Pirelli, aby situaci posoudili a provedli měření drsnosti povrchu. 

„Řekli mi, že cílem je vytvořit asfalt, který je z hlediska drsnosti podobný starému,“ uvedl Mario Isola pro Motorsport.com.

„Je jasné, že není možné mít nový asfalt, který je přesně stejný, ale byl to cíl.“

Isola uvedl, že na okruhu budou jezdit před testy auta. Cílem je povrch trochu více stabilizovat. Jedním z problémů nového povrchu je „pocení“, kdy pouští olej. 

„Existuje několik způsobů, jak to ošetřit – třeba vodou pod vysokým tlakem a dalšími nástroji, kterými můžete trochu vyčistit první vrstvu, která je mastná.“

„Je pravda, že první den nebo první dny testů budou zřejmě ve znamení evoluce. Pak bychom ale měli mít konzistentní podmínky.“

Pirelli nevylučuje, že bude muset kvůli změnám povrchu upravit alokace pneumatik pro GP Španělska – podobně se tak stalo před třemi lety v Sepangu.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud