Na Hamiltona nový Mercedes zapůsobil, Bottas jezdil hlavně na mokru

Na Hamiltona nový Mercedes zapůsobil, Bottas jezdil hlavně na mokru

Obhájce titulu mistra světa formule 1 Lewis Hamilton po první sérii předsezónních testů vyjádřil optimismus nad letošním Mercedesem W09 poté, co s ním v závěrečném dni testů zajel nejrychlejší čas.

Poprvé do testů Hamilton nastoupil v pondělí odpoledne. Na okruhu ve španělské Barceloně však bylo chladno a pršelo, Hamilton toho tak v porovnání s týmovým kolegou Valtterim Bottasem, který jezdil v pondělí dopoledne, příliš neodjel.

V úterý dostal za volantem příležitost Bottas, ve středu v Barceloně sněžilo a silně pršelo a podmínky byly velmi nevhodné k testování. Mercedes proto vůbec nevyjel na trať.

Dobrých podmínek si tak Hamilton, stejně jako ostatní jezdci, užil až ve čtvrtek odpoledne. Hamilton přitom zajel na střední směsi pneumatik hodnotou 1:19.333 nejrychlejší čas dne a o půl sekundy porazil druhého Stoffela Vandoorna.

„Dnešek byl skutečně pozitivní, jsem šťastný, že jsem mohl usednout do vozu a něco odjet,“ řekl Hamilton, který si na své konto připsal 69 kol.

„Dnes to bylo poprvé, kdy jsem jezdil, abych se mnohem více naučil o voze a jeho charakteristikách. Musím zjistit, jaký je. Řídit nový vůz je něco jako pokusit se nabourat do nového kódu. Musíte zjistit, jaké různé techniky potřebujete, abyste z toho dostali maximum. W09 ale vypadá jako velká sestra loňského vozu.

Samozřejmě se máme ještě co učit a co zlepšovat z pohledu vyvážení, ale celkově jsou moje pocity pozitivní.“

Bottas jel během testů většinou na mokru, když okruh pomalu usychal.

„Zajel jsem dlouhou jízdu zhruba 30 kol na přechodných pneumatikách a skutečně jsem mohl cítit, jak se během jízdy měnily podmínky na trati,“ řekl Bottas.

„Získali jsme nějaké poznatky o přechodných pneumatikách a jejich výdrži v těchto teplotách. Později jsme při zastávkách v boxech přešli z přechodných na pneumatiky do sucha. To bylo velice užitečné pro strategický tým, ale také pro nás jako jezdce, jelikož se toho hodně naučíte, když se snažíte najít přilnavost na hladkých pneumatikách a cítíte, jak se vůz chová.

Takže i přes mokré podmínky se ukázalo, že to bylo docela užitečné ráno. Odjel jsem 60 kol, což jsme si dali za cíl. Bylo by hezké jet trochu více na suchu, myslím ale, že jsme z těchto podmínek vytěžili maximum.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud