Na Bottase zapůsobilo, že Čou ve své první sezóně nedělal chyby | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Na Bottase zapůsobilo, že Čou ve své první sezóně nedělal chyby

Pilot Alfy Romeo Valtteri Bottas byl překvapen tím, že se jeho týmový kolega Kuan-jü Čou vloni ve své první sezóně formule 1 nedopouštěl chyb.

Alfa Romeo před loňskou sezónou poskládala zcela novou jezdeckou sestavu, když Antonia Giovinazziho a Kimiho Räikkönena nahradil z Mercedesu přicházející Bottas a nováček Čou, který sezónu předtím závodil ve formuli 2.

Bottas se zasloužil o 49 z 55 bodů, které Alfa Romeo vloni získala. Čou se dočkal pochvaly za své výkony v nováčkovské sezóně, kdy bylo jeho maximem osmé místo v Kanadě.

„Jeho největší předností bylo, že opravdu neudělal žádné chyby. U nováčka to není jistota. Je to sport, kde je snadné snažit se až příliš tvrdě a dělat hloupé chyby,“ řekl Bottas pro Motorsport.com.

„On byl ale dobrý v tom, že si nechal nějaký čas na svůj vývoj, nechtěl toho dosáhnout příliš rychle. Jak v kvalifikačním, tak v závodním tempu dokázal postupovat krok za krokem. Jeho technické znalosti se zlepšovaly, je také jistější při výběru nastavení. Bylo dobré vidět pokrok.“

Ve druhé polovině sezóny pak začal Čou Bottase i porážet a zajistil si místo u týmu také pro rok 2023.

„Můžeme spolu opravdu dobře pracovat. To je důležité pro tým, který se snaží zlepšit, protože když máte týmové kolegy, kteří spolu na trati bourají, ničemu to nepomáhá.“

Pozitivně Čoua hodnotí také odcházející šéf týmu Alfa Romeo Frédéric Vasseur. Podle něj přišel o řadu dobrých výsledků vinou technických problémů na voze.

„To jej stálo hodně bodů na začátku sezóny. Cílem bylo dosáhnout někde Q2 a on se do Q2 dostal v prvním podniku, kde také získal body. V prvním závodě bojoval v nejlepší desítce a v některých kvalifikacích pak byl dokonce rychlejší než Valtteri,“ řekl Vasseur.

„Stále se zlepšuje. Lépe rozumí vozu a celé formuli 1. Musíme mít také na paměti, že se musel naučit také některé okruhy, což nebylo jednoduché. Ale vede si dobře, pro mě nebyl důvod měnit (jezdce).“

Doporučujeme

Články odjinud