Myšlenkami na titul se nezabývám, říká Vettel

Myšlenkami na titul se nezabývám, říká Vettel

Ani v Japonsku se na letošní kvalifikační dominanci vozů rakouského týmu nic nezměnilo. Vettel získal další pole positon, Webber se musí spokojit se šestým místem. AKTUÁLIZOVÁNO

Bylo to těsné, ale přeci jen to opět dopadlo pro úřadujícího šampióna Vettela dobře. Na náročné trati v Suzuce získal letošní již dvanáctou pole position a k tomu, aby se zítra mohl stát nejmladším dvojnásobným mistrem světa, chybí opravdu málo.   

"Jaká to kvalifikace! Včera jsem v tréninku vyjel mimo trať a poškodil si křídlo, takže to nebylo ideální odpoledne na přípravu vozu pro dnešek. Dnes ráno jsme trochu trpěli. Po tréninku jsme si ale sedli a naštěstí jsme všechno vyřešili, takže jsme byli schopni dostat z vozu v kvalifikaci úplně všechno. To bylo klíčové," vysvětlil Němec.

První pokusy v závěrečné části naznačily, že rychlost vozů McLaren v dosavadním průběhu víkendu nebyla nijak zavádějící. Vettel byl v té době až na třetím místě. Avšak svým dalším pokusem dokázal duo britského týmu překonat, přičemž lepšího z obou jezdců Buttona porazil o pouhých devět tisícin sekundy. "Mezi mnou a Jensonem toho (rozdílu) mnoho nebylo. Byla to těžká kvalifikace. Je to dlouhé kolo. Máte tu mega první sektor, který je pokaždé velkou výzvou. Je těžké to zajet dobře. V prvním sektoru jsem trochu zaváhal, ale ve druhém už to bylo dobré."

K zisku druhého titulu v řadě chybí Vettelovi jeden bod. I přesto se ale myšlenkami na celkové vítězství prozatím zabývat nehodlá. "Opravdu se na to nesoustředím. Včera jsem dostal lekci. Neudělal jsem žádnou velkou chybu, ale na malou chvilku jsem se stoprocentně nesoustředil a přišel jsem o vůz. Zítra to bude velmi dlouhý závod, ve kterém se může stát mnoho věcí," uzavřel Vettel.

Mark Webber po kvalifikaci přiznal, že pomýšlel na daleko vyšší příčky. Jenže nedorozumění mezi ním, Hamiltonem a Schumacherem na samém konci Q3 způsobilo, že musel v jedné ze zatáček vyjet mimo trať a do závěrečného kola najížděl s nečistotami na pneumatikách. To byla také jedna z příčin, proč nakonec obsadil až třetí řadu.  

"Kolo jsem započal s pneumatikami, na kterých bylo docela hodně nečistot, a výsledek jsme viděli v prvním sektoru. Poté jsem udělal malou chybu ve vlásence. Mezi vlásenkou a zatáčkou Spoon jsem neotevřel DRS. Nevím, kolik času jsem tím ztratil," popsal své problémy Webber.  

"Šestým místem jsem velice překvapený. Dělal jsem, co jsem mohl, ale nebylo to dostatečně rychlé. Seb zajel k zisku pole positon očividně silné kolo. Jsem zklamaný tím, že jsem až ve třetí řadě. Včera byl vůz při dlouhých stintech celkem dobrý, stejně tak jako při krátkých. Klíčem tu budou pneumatiky. Budou hrát zásadní roli," odhaduje Australan.  

Doporučujeme

Články odjinud