Můžete jít, vzkazuje Coulthard reptajícím pilotům | Foto: Getty Images / Paul Harding

Foto: Getty Images / Paul Harding

Můžete jít, vzkazuje Coulthard reptajícím pilotům

Současné vozy formule 1 se vyznačují fenoménem poskakování na rovinkách, na což si dlouhodobě stěžuje většina pilotů. Do těch nejhlasitějších „reptalů“ se nyní pustil David Coulthard.

Nová technická pravidla vrátila do světa formule 1 aerodynamicky aktivní podlahu. Ta generuje značnou úroveň přítlaku, zároveň ovšem způsobuje vertikální oscilaci vozů ve vysokých rychlostech zejména na rovinkách.

Popisovaný problém se nejvíce projevuje u vozů s nižší světlou výškou a tužším nastavením.

Nejzávažněji se tento fenomén projevil v Baku. George Russell se nechal slyšet, že je „pouze otázkou času“, než někdo ztratí kontrolu nad neklidným vozem a způsobí tak vážnou havárii. Lewis Hamilton byl poté po závodě sotva schopen opustit svůj Mercedes kvůli rozbolavělým zádům.

FIA se snaží problém řešit, před Velkou cenou Kanady kvůli němu vydala speciální technickou směrnici.

David Coulthard je však toho názoru, že by si piloti měli méně stěžovat a více se věnovat své práci.

„Zažil jsem situaci, kdy jsem byl díky dobré práci mého týmu ve výhodě. Ale zažil jsem to i opačně, situaci, kdy přijímáte bolest, ať už prochází kudykoliv, třeba vašimi zády,“ cituje bývalého pilota F1 web f1i.com.

„Co chci ale říct je to, že pokud se nějaký pilot necítí komfortně, pokud si myslí, že si způsobuje trvalé následky, měl by jít.“

„Je tady celý zástup jezdců a jezdkyň, kteří by ochotně skočili do vašeho vozu, pokud se v něm cítíte nekomfortně.“

Podle skotského pilota si v každém sportu projdete bolestivějším období a formule 1 v tomto směru není žádnou výjimkou.

„Musíme si pamatovat, že sport není prostředí pro princezny na hrášku.“

„Boxer musí akceptovat, že ho někdy někdo trefí do obličeje. Fotbalistům zase čas od času někdo přejede kolíky po nohách.“

„Je nutné vnímat, jak na tom aktuálně jednotlivé týmy jsou a jaké evoluce dosáhnou. Ze všeho nejvíc je ale nutné si na to zvyknout,“ uzavřel toto téma současný televizní expert Channel 4.

Doporučujeme

Články odjinud