Aston Martin: Musíme ještě ujít kus cesty, než budeme schopni bojovat s Red Bullem | Foto: Getty Images / Lars Baron

Foto: Getty Images / Lars Baron

Aston Martin: Musíme ještě ujít kus cesty, než budeme schopni bojovat s Red Bullem

Podle technického šéfa Astonu Martin Dana Fallowse se musí tým ze Silverstone zlepšit ve všech oblastech, aby mohl konkurovat dominantnímu Red Bullu.

Zatímco vloni patřil Aston Martin v rámci startovního pole F1 k podprůměru, letos je situace diametrálně odlišná. V pěti odjetých závodech oslavil britský tým hned čtyři pódiová umístění a v Poháru konstruktérů mu průběžně náleží druhá pozice.

Tým ze Silverstone bez problémů drží krok s Mercedesem či s Ferrari, jejichž jezdce pradivně poráží, ale na zdolání dosud suverénního Red Bullu to zatím nestačí.

„Myslím, že existují věci, ve kterých jsme podle mého názoru relativně silní. Musíme však optimalizovat náš vůz pro konkrétní trať, což ve výsledku znamená – ať se jedná o rychlé či pomalé zatáčky – že se občas mohou vyskytnout aspekty, ve kterých nejsme tak dobří jako naše konkurence,“ uvedl technický šéf Astonu Martin Dan Fallows, kterého citoval Autosport.

„Red Bull koncept svého vozu vyvíjí o něco déle než my. Myslím si, že jsme letos udělali hodně velký krok vpřed, ale ještě máme před sebou kus cesty. A upřímně řečeno, nedokázal bych určit jednu jedinou oblast ke zlepšení. Řekl bych, že prostě potřebujeme zlepšit všechno,“ přiznal Fallows.

Britský inženýr je toho názoru, že současný vůz Aston Martin AMR23 je poměrně univerzální s tím, že nemá zásadní přednosti, ani nedostatky.

„Není to tak, že bych si myslel, že naše auto má v některých oblastech zvláštní přednosti. Řekl bych, že se nám podařilo vytvořit vůz, který je přiměřeně schopný v mnoha různých aspektech. Můžeme ho vyladit tak, jak si myslíme, že je pro danou trať optimální,“ přiblížil 49letý specialista na aerodynamiku.

„Určitě jsou místa, na které se zaměřujeme z aerodynamického a mechanického hlediska a u nichž si myslíme, že můžeme udělat pokrok. V tuto chvíli ale u našeho vozu nevnímám, že by měl nějaké výrazné slabiny.“

Doporučujeme

Články odjinud