Můj největší nepřítel je čas, přiznává Newey

Můj největší nepřítel je čas, přiznává Newey

Šéfdesignér Red Bullu Racing Adrian Newey si nemůže stěžovat na nedostatek úspěchů, přesto mu přináší práce ve formuli 1 jistá negativa. Pozitivní aspekty ale pochopitelně převažují.

"Je to neustálý stres a musím s ním žít," řekl Newey o svém zaměstnání pro oficiální stránky soutěže. "Mým největším nepřítelem je čas. Tato práce je velmi náročná na čas, může být až moc, pokud si nedáte pozor. Najít si dost času pro rodinu a mít život mimo formuli 1, na to se musím opravdu utrhnout."

"A když se stane, že hodinu nic nedělám, cítím se skoro provinile. Samozřejmě je tu také tlak na dobré výsledky. Když se vám nedaří, chcete, abyste byli úspěšní. A když se vám to podaří, jste pod tlakem, aby to tak zůstalo. Je to věčný kruh."

Pracovní stres se ale na Neweym nepodepisuje tak vážně, že by musel uvažovat o změně. V noci má klidné spaní. "Musím říct, že v tom mám celkem štěstí. Občas samozřejmě nemůžu spát, většinou je to když jsem dlouho pracoval. Vlezu do postele, ale mozek stále pracuje. Ale obvykle v noci dobře spím," prozradil.

Práce ve formuli 1 Neweyho samozřejmě baví, jinak by ji nedělal. Před lety sice uvažoval, že z McLarenu zamíří úplně pryč a bude se věnovat konstrukci závodních lodí, ale nakonec v královně motorsportu zůstal a přijal výzvu vybudovat tým Red Bullu.

"Baví mě ta kombinace designu se sportem," vysvětloval. "O tom konstruktérství ve formuli 1 je. Auto vychází ze série nápadů, které mají původ v umělecké části mozku. S něčím hezkým by asi dokázal přijít kdokoliv, ale to neznamená, že by to jezdilo dobře. Takže musíte své nápady korigovat pomocí fyziky a matematiky. To vyžaduje obrovskou disciplínu."

Práce designéra se u Neweyho pochopitelně projevuje všude, i v jeho bydlení. "Bydlím v gregoriánském domě, který byl postaven v polovině 19. století," popisoval. "Vnitřní dekorace je kombinací starého a nového. Ten mix mám rád, ale musím říct, že design oceňuji ve svém soukromém životě stejně jako v práci. Mám rád hezké věci."

Newey je samozřejmě také nadšený motorista, což se projevuje v jeho garáži. Stejně jako Sebastian Vettel pojmenovává svá auta. "Tato tradice se mi líbí, protože já jsem svým soukromým vozům a motorkám dával vždy jména," řekl. "Moje první motorka se jmenovala Hermes, moje současné auto - GT40 - se jmenuje Monty. Ferrari je Bruno a tak dál. Vždy jsem jim dával mužská jména, jsou spolehlivější než ženy," dodal se smíchem.

Neweyho monoposty formule 1 získaly celkově sedm mistrovských titulů, tedy stejně jako Michael Schumacher.

Doporučujeme

Články odjinud