Muhammad bin Sulajim: FIA by neměla být platformou pro vyjadřování osobních názorů | Foto: Getty Images / Clive Rose

Foto: Getty Images / Clive Rose

Muhammad bin Sulajim: FIA by neměla být platformou pro vyjadřování osobních názorů

Muhammad bin Sulajim prohlásil, že omezení vyjadřování politických názorů jezdců F1 bylo zavedeno proto, aby se z FIA nestala platforma pro prosazování osobních agend.

Během probíhající Rallye Dakar se prezident FIA Muhammad bin Sulajim setkal se zástupci vybraných médií. Jedním z diskutovaných témat bylo i nedávné omezení politických gest a názorů během závodů, které jsou organizovány pod hlavičkou FIA.

Podle aktualizované verze Mezinárodního sportovního řádu je nově propagace politických, náboženských a osobních postojů možná pouze se souhlasem FIA.

Prezident FIA nyní vysvětlil, že tato úprava byla zavedena z toho důvodu, aby si jím vedená federace udržela neutralitu.

V posledních sezonách se někteří jezdci snažili využít F1 k tomu, aby vyjádřili svůj názor například na klimatickou změnu či práva komunity LGBT. Bezprostředně před starty velkých cen byli v tomto směru aktivní například Lewis Hamilton či Sebastian Vettel.

„Hodně věřím v sílu sportu," citoval bin Sulajima britský Autosport.

„Jde nám o budování mostů. Sport můžete využít pro mírové účely a podobně. Nechceme však, aby FIA sloužila jako platforma pro soukromou osobní agendu. Odkláněli bychom se tím od sportu,“ uvedl šéf FIA.

Neutrální FIA

„Co jde jezdcům nejlépe? Řízení. Jsou v tom dobří, dělají show a jsou hvězdami. Nikdo jim v ničem nebrání. Existují jiné platformy, kde mohou vyjádřit, co chtějí,“ vysvětlil bin Sulajim s tím, že závodníci stále mají možnost prosazovat své názory při závodech v případě, že jejich záměr projde schvalovacím procesem FIA.

„FIA by podle mě měla být neutrální. Potřebujeme superhvězdy, které budou dělat sport,“ dodal bin Sulajim.

Doporučujeme

Články odjinud