Motory: Honda chce více žetonů, zvuk se nečekaně zlepšil

Motory: Honda chce více žetonů, zvuk se nečekaně zlepšil

Auto Motor und Sport píše, že Ron Dennis není spokojen s kompromisem, který navrhuje FIA a chce pro Hondu více žetonů.

Honda se zhruba za měsíc dozví, kolik žetonů dostane na vývoj v průběhu sezóny. K číslu se podle aktuálního návrhu dojde tak, že se vezmou zbylé žetonu všech tří výrobců a vydělí se to třemi. Hodnota se následně zaokrouhlí dolů.

Ronu Dennisovi se to ale nelíbí a požaduje jiný systém. Pro Hondu chce stejné množství, jaké zbude výrobci s nejvyšším počtem žetonů. Jinými slovy: pokud nejvíce žetonů zbude například Mercedesu a bude jich mít 15, Honda by podle Dennise dostala 15 žetonů.

Dennis bude tento návrh prosazovat na schůzce Strategické skupiny v Paříži, která se uskuteční ve čtvrtek. Proti je ale prý Ferrari. Bylo to přitom právě Maranello, které zjistilo, že v pravidlech v letošním roce chybí datum homologace a FIA tak nakonec musela kývnout na možnost vývoje v průběhu sezóny.

Okolo motorů je zde ještě jedna novinka. Zatímco se diskutuje o pohonných jednotkách s výkonem 1 000 koní od roku 2017 s tím, že vedlejším produktem bude lepší zvuk, svědci v Jerezu hlásí, že letošní motory jsou hlasitější a zní více jako motor závodního auta a ne vysavače či sekačky. Podle všeho za to mohou jiné výfukové systémy jednotlivých výrobců.  

Doporučujeme

Články odjinud