Motorové oddělení Mercedesu začalo vyrábět zařízení na podporu dýchání | Foto: Mercedes

Foto: Mercedes

Motorové oddělení Mercedesu začalo vyrábět zařízení na podporu dýchání

Továrna Mercedesu v Brixworthu začala vyrábět zařízení, které pomůže pacientům s COVID-19.

Týmy formule 1 velmi rychle reagovaly na výzvy vlád a začaly pomáhat v boji proti koronaviru.

Mercedes ve spolupráci s University College London postavil zařízení s názvem UCL-Ventura, což je Continuous Positive Airway Pressure (CPAP).

Reakce Mercedesu a vědců byla velmi rychlá. Od prvního setkání inženýrů po výrobu prvního prototypu uplynulo jen 100 hodin. 

Britská vláda si objednala 10 tisíc kusů s tím, že Mercedes dokáže vyrábět 1000 denně. V nemocnicích už začaly potřebné testy.

Mezi maskou a ventilátorem

Zařízení má pacientům nabídnout podporu dýchání v případě, kdy nestačí kyslíková maska. Funguje tak, že vtlačí směs vzduchu a kyslíku do úst a nosu, udržuje dýchací cesty otevřené a zvyšuje množství kyslíku, který vstupuje do krevního oběhu.

Nejedná se tedy o náhražku plicního ventilátoru. Zařízení je určené pacientům, kteří potřebují jen menší podporu dýchání. Plicní ventilátory, kterých je v některých zemích nedostatek, tak mohou být použity pro nejpotřebnější pacienty. V případě ventilátorů nepředstavuje problém jen jejich nedostatek, ale také omezený počet vyškoleného personálu, který dokáže pacienta intubovat a ventilátor ovládat. Zařízení „od Mercedesu“ je v tomto ohledu velmi jednoduché a snadno přenosné. Jeho obdobu používají pacienti i doma.

V továrně aktuálně běží 40 strojů, které se jinak věnují výrobě pístů a turbodmychadel pro pohonné jednotky Mercedesu. 

„Od doby, kdy byl projekt oznámen, jsme dostali neuvěřitelné množství dotazů z celého světa,“ řekl šéf motorářů Mercedesu Andy Cowell.

„Zpřístupnění konstrukčních a výrobních specifikací umožní společnostem z celého světa vyrábět tato zařízení.“

Mercedes dal všechny podklady volně k dispozici, takže výroba může brzy začít i v dalších zemích. Zájem už projevil sponzor Mercedesu Petronas, který ho bude vyrábět doma v Malajsii. 

Doporučujeme

Články odjinud