Mosley to nevzdává, obvinil FOTA ze lží a zvažuje své možnosti

Hlavním problémem je tvrzení FOTA o ztrátě Mosleyho vlivu na F1.

Prezident FIA Max Mosley ani ne 24 hodiny po uzavření mírové dohody s týmy formule 1 zvažuje, že změní své rozhodnutí. Mosley, kterému volební období končí v říjnu letošního roku, je totiž naštvaný, protože FOTA prezentuje dohodu jako okamžité Mosleyho stažení se z aktivit kolem formule 1.

"Minimálně do konce října jsem prezidentem FIA, se všemi pravomocemi," vzkázal Mosley týmům FOTA.

"S ohledem na vaše stanoviska a úmyslné matení médií, zvažuji své další možnosti," řekl dále Mosley.

Členové FOTA, jako jsou Ferrari, Renault, McLaren či Toyota totiž během včerejšího dne veřejnosti tvrdili, že kontrolu nad formulí 1 s okamžitou platností přebírá Senát formule 1. Tomu předsedá Michel Boeri.

Hlavním problémem je, že sočástí dohody bylo prezentovat médiím rozřešení současných svárů pozitivně směrem k oběma stranám. FOTA ovšem, podobně jako při Velké ceně Monaka s podmínečnými přihláškami do šampionátu, trochu podrazila Maxe Mosleyho a dohodu prezentovala jako jednoznačně svůj úspěch.

"Včera jsme v Paříži dosáhli dohody, která ukončila současné komplikace ve formuli 1. Důležitou součástí dohody byl závazek, že obě strany tuto dohodu budou médiím prezentovat pravdivě a pozitivně.

Jsem proto velmi zaskočen, že FOTA informuje média o tom, že kontrolu nad formulí 1 převzal Michel Boeri, tedy o něčem, co není ani trochu pravda. Že jsem byl donucen k odstoupení se také nezakládá na pravdě. Současně není pravda, že nebudu mít uvnitř FIA žádnou roli po říjnu letošního roku.

Médiím tvrdíte, že jsme byl diktátor, což je inzultace 26 členů Světové rady, kteří debatovali a odhlasovali všechna pravidla od počátku osmdesátých let, nemluvě o tom, co všechno dokázali mí kolegové ve Světové radě a 122 zástupců národních automobilových klubů včetně mě za posledních osmnáct let.

Pokud si přejete, aby naše dohoda byla trvalá, vy (Luca di Montezemolo - pozn. autora) a FOTA musíte okamžitě sjednat nápravu s ohledem na vaše počínání. Musíte opravit svá prohlášení a dále žádná taková nečinit.

Vy sám musíte zveřejnit opravu a omluvu na vaší odpolední tiskové konferenci."

Tento vzkaz obdržela FOTA ještě před tím, než uspořádala dnešní tiskovou konferenci, žádná omluva ovšem během ní nezazněla.

Doporučujeme

Články odjinud