Mosley: K Bahrajnu musí dát souhlas týmy, což se nestane

Mosley: K Bahrajnu musí dát souhlas týmy, což se nestane

Bývalý prezident FIA Max Mosley si nedokáže představit, že by se letošní Grand Prix Bahrajnu uskutečnila. Na její návrat do kalendáře je totiž zapotřebí jednomyslný souhlas všech týmů.

"Nevidím nejmenší šanci na uskutečnění této Grand Prix. Zdá se, že všichni zapomněli na jednu věc, a to je, že se změnami v kalendáři musí souhlasit týmy," připomněl Mosley v rozhovoru pro BBC. "Nemůžete jen tak přesunout indickou Grand Prix, aniž byste se zeptali zapsaných soutěžících. Potřebujete písemný souhlas všech týmů, a ten podle mě nepřijde."

Mosley vysvětlil, že se současná situace řídí podle článku 66 Mezinárodního sportovního kodexu, který říká, že od chvíle, kdy je otevřen zápis do šampionátu (už před sezónou), není možné měnit aktuální pravidla bez písemného souhlasu již zapsaných soutěžících. Výjimkou jsou bezpečnostní důvody a případná vyšší moc.

Bývalý prezident FIA také potvrdil informace, podle kterých byla zpráva vyslance federace v Bahrajnu Carlose Gracii zřejmě zkreslená, psali jsme zde.

"Problém je ten, že někoho poslali, aby se do Bahrajnu podíval, ale ten pán, kterého poslali, velmi příjemného člověka jménem Gracia, nemluví anglicky, a podle toho, co vím, tak ani arabsky," komentoval. "Provedli ho představitelé vlády, kteří nevěděli, co se ve skutečnosti děje. Ale on hlavně nepožádal ani o setkání s lidmi, které by chtěl vidět zastánce lidských práv." Podle Mosleyho se Gracia nesetkal se skutečnou opozicí, ale jen se skupinami blízkými vládě.

Doporučujeme

Články odjinud