Mosley: FIA a FOTA uzavřely mír, formule 1 zůstane jednotná

Prezident FIA nebude v říjnu obhajovat svůj mandát.

Prezident Mezinárodní automobilové federace Max Mosley dnes po jednání Světové rady motorsportu oznámil, že došlo k urovnání sporů mezi FOTA a FIA, což znamená, že formule 1 zůstane jednotná.

"Nebudu kandidovat na znovuzvolení. Teď máme mír. Nedojde k rozštěpení (formule 1). Dohodli jsme se na snížení nákladů," řekl.

"Bude tu jeden šampionát formule 1, ale cílem je se během dvou let vrátit na úroveň výdajů ze začátku devadesátých let."

Dnešnímu zasedání Světové rady předcházela dlouhá jednání mezi Mosleym, Ecclestonem a prezidentem FOTA Lucou di Montezemolem. Týmy měly souhlasit s odvoláním plánů na konkurenční šampionát a podpisem nové Concordské dohody s platností do roku 2012.

Dnešní jednání tak zažehnalo hrozbu vzniku konkurenčního šampionátu, který chtěly uspořádat týmy Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP, Red Bull Racing a Toro Rosso, které jsou sdružené ve FOTA. Tento svůj záměr ohlásily před začátkem závodního víkendu ve Velké Británii. Důvodem byl krach jednání s FIA o pravidlech pro příští sezónu a způsobu vedení formule 1.

Doporučujeme

Články odjinud