Montoya titul v IndyCar nakonec nezískal

Montoya titul v IndyCar nakonec nezískal

Doslova mezi prsty proklouzl Montoyovi titul v IndyCar. Šampionem se stal Scott Dixon.

Juan Pablo Montoya brzy oslaví 40. narozeniny, ale letos v IndyCar dokázal, že do starého železa rozhodně nepatří. 

Rodák z Bogoty vstoupil nebo se spíše vrátil do americké série v loňském roce s týmem Penske. Vloni vyhrál jeden závod a skončil celkově čtvrtý. Letos začal velmi dobře, když vyhrál hned první závod. Druhé vítězství přidal na tom nejlepším možném místě – na ovále v Indianapolis, kde po neuvěřitelném závěru vyhrál po druhé v životě slavnou pětistovku. Po Indy 500 se mu ale už tolik nedařilo. Jeho nejlepším umístěním bylo třetí místo v minulém závodě v Poconu. 

Do posledního závodu vstupoval Montoya s náskokem, ale také s pěti pronásledovateli. Závod se pro něj vyvíjel skvěle. Kolumbijec se pohyboval okolo 4. až 5. místa, jeho největší soupeř Rahal byl za ním a první Will Power na něj v šampionátu ztrácel dost bodů. 

Pak ale přišla žlutá fáze a kritický restart. Krátce po něm došlo ke kolizi právě s týmovým kolegou Willem Powerem. Montoya musel s poškozeným předním křídlem do boxů a propadl se. V závěrečné fázi závodu se Montoya i díky kolizi Rahala a Bourdaise dostal na šesté místo, ale to mu k titulu nestačilo. Scott Dixon sice měl stejný počet bodů jako Montoya ale v Sonomě získal třetí vítězství, což je o jedno více ve srovnání s Montoyou. 

Novozélanďan Scott Dixon je v IndyCar od roku 2003 a tituly získal v letech 2003, 2008, 2013 a letos.

Foto: Getty Images / Vladimír Rys

Doporučujeme

Články odjinud