Montezemolo: Všichni si musíme vzít příklad z Felipeho

V Maranellu se bilancovalo u vánočního oběda.

V sobotu se v sídle Scuderie Ferrari uskutečnil tradiční vánoční oběd pro všechny zaměstnance týmu. Letos se konal v budově logistiky vedle testovací tratě ve Fioranu. Prezident společnosti Luca di Montezemolo akce využil ke zhodnocení sezony. Dnes pak zaměstnanci i se svými rodinami společně oslavili Vánoce. 

"Tento rok byl oproti standardům Ferrari velmi špatný. Důvodů bylo několik, ale nehledáme žádné výmluvy. Nikdo není spokojen, jak se věci vyvíjely. Nebyli jsme skoro vůbec konkurenceschopní a to není náš styl," připomněl a dodal, že v týmu jsou všichni odhodláni znovu vítězit. V této situaci vyzdvihl Felipeho Massu, který se vrací po zranění z kvalifikace na Velkou cenu Maďarska. "Symbolem naší touhy znovu bojovat je Felipe, který se dokázal vyrovnat s velmi obtížnou a dramatickou situací. Všichni si z něho musíme vzít příklad."

Ve svém dlouhém projevu Montezemolo připomněl, že letošní rok byl díky hospodářské krizi těžký i pro společnost jako takovou a zdůraznil, že je třeba navázat na odkaz zakladatele značky Enza Ferrariho. Zvláštní poděkování připravil prezident Ferrari také pro jezdce. Giancarlu Fisichellovi poděkoval za to, že "poznal na vlastní kůži, jak bylo F60 nekonkurenceschopné", Lukovi Badoerovi za to, že "bez váhání nahradil Felipeho Massu, i když se nemohl řádně připravit", Marku Genému "za inteligenci, kterou předvedl na trati i mimo ni". Nezapomněl ani na Kimiho Räikkönena, který míří do rallye a slavnostního oběda se nezúčastnil. Tomu již poněkolikáté poděkoval za služby, které pro tým vykonal během svého tříletého angažmá. 

Poprvé od roku 1993 na maranellském vánočním obědě chyběl také bývalý sportovní ředitel závodního týmu Jean Todt, který už se naplno ujal funkce prezidenta FIA. "Můžeme se těšit na změny ve formuli jedna, protože máme ve vedení FIA kompetentní osobu, kterou máme všichni rádi. Jménem nás všech mu tuto příležitost moc přeji," vzkázal na dálku svému bývalému zaměstnanci. 

Montezemolo si je jist, že se současnými partnery a jezdeckým složením tým čekají v budoucnu opět skvělé časy. "Felipeho dobře známe a víme, že se chce vrátit v plné síle. Fernando Alonso přišel k Ferrari v nejlepší době pro sebe i pro tým," pochvaluje si. "Máme skvělý odhodlaný tým. Máme lidi, kteří chtějí znovu vítězit." Prezident Ferrari i letos podpořil výzkum svalové dystrofie, na kterou v roce 1956 zemřel Dino Ferrari, syn zakladatele společnosti.

Zvláštního poděkování se za patnáct let trvající spolupráci s týmem dočkal Gilles Simon. Ten byl v letech 1994 až 2006 šéfem vývoje motorů a po odchodu Paola Martinelliho k mateřskému Fiatu se stal vedoucím oddělení motorů. Koncem letošní sezony ho nahradil Luca Marmorini.

Dnes se v Maranellu slavily Vánoce. Kromě cirkusového představení se v převlecích za Santa Clause představili Felipe Massa, Luca Badoer a Marc Gené. Pro novopečeného otce Massu byla role nositele vánočních dárků novinkou. "Je pěkné být tu s tolika dětmi. Rád bych této příležitosti využil k tomu, abych všem popřál mír, zdraví a dobrou vůli. A všem, kteří pracují u Ferrari, pochopitelně také, abychom se vrátili do bojů o šampionát," popřál Brazilec. Sám už také jeden dárek dostal. Jak jsme vás informovali, ještě před Vánocemi bude znovu testovat monopost Ferrari F2007.

Doporučujeme

Články odjinud