Montezemolo neodchází z Ferrari s prázdnou

Luca Cordero di Montezemolo odejde za měsíc z čela Ferrari a zamíří pravděpodobně do čela Alitalie. Tím by byla splněna podmínka společnosti FIAT, že ji nebude do března roku 2017 konkurovat.

Montezemolo bral u Ferrari plat 2,7 milionů euro ročně. Díky fakticky předčasnému odchodu (není to tak dlouho, co byl potvrzen na další léta) dostane odstupné ve výši téměř 27 milionů euro. Nebude to ale hned. Prvních 13,25 milionů dostane do ledna příštího roku, dalších 13,71 v průběhu příštích 20 let. Do března 2017 ale nesmí zastávat pozici, ve které by konkuroval FIATu. 

Marchionne včera na tiskové konferenci prohlásil, že v čele Ferrari nebude jen dočasně. Nový prezident se tak momentálně nehledá. 

Marchionne současně potvrdil, že Ferrari nehodlá F1 opustit a že hlavním problémem je motor. „Montezemolo mi vysvětlil, že jsme vázání smlouvami s Ecclestonem, abychom zůstali v F1 nejméně do roku 2020. Z mého úhlu pohledu by to mělo být ale mnohem déle. Kdyby záleželo na mě, budeme tam 120 let.“

„Jeho odchod je pro mě stejný, jako když zemřel Enzo,“ řekl na adresu Montezemola Bernie Ecclestone. „Stal se Ferrari. Když vidíte jeho, vidíte Ferrari,“ dodává Ecclestone pro Reuters.

„Upřímně řečeno, Ferrari nikdy nebylo zcela stejné, protože Jean odešel,“ řekl bývalý šéf FIA Max Mosley. „Pokud chtějí znovu vyhrávat závody, potřebují najít dalšího skvělého manažéra.“

Doporučujeme

Články odjinud