Montezemolo: Ideálem F1 nejsou pouštní závody, držme se Evropy

Montezemolo: Ideálem F1 nejsou pouštní závody, držme se Evropy

Luca di Montezemolo nesouhlasí se současnými tendencemi kalendáře Grand Prix, které odvádějí formuli 1 mimo evropský kontinent.

Bernie Ecclestone nedávno prohlásil, že Evropě v budoucnu zůstane jen pět závodů. Starý kontinent je podle něj minulostí a bude zajímavý už jen pro turisty.

"Ecclestonovi jsem vděčný, že všechny ty roky uznával roli a důležitost Ferrari pro formuli 1, ale nemůžu akceptovat tento trend, který odvádí formuli 1 pryč z Evropy," uvedl prezident Ferrari. "Nemůžeme opustit náš kontinent, protože představuje historii formule 1. F1 si musí udržet své charakteristiky, díky kterým se v posledních letech stala tak populární: extrémní technologie, soutěživost a dokonce i překvapivé výsledky."

"Ale Evropa je kolébkou formule 1, a když slyším od Ecclestona, že na tomto kontinentu bude v budoucnu jen pět závodů a že ostatních 15 bude jinde, tak s ním nesouhlasím. Je fajn, že formule 1 jezdí po celém světě, protože i Ferrari prodává po celém světě, ale nesmíme přehánět a závodit v pouštích, kde není žádná kultura motorsportu."

Evropa je v kalendáři formule 1 dlouhodobě na ústupu, v sezóně 2012 bude mít jen osm závodů. Montezemolovi by ale nakonec stačilo Grand Prix šest.

"Příští rok budeme mít závody v Jižní Americe a Spojených státech, a to je fajn, ale dva závody ve Spojených arabských emirátech, to už se zdá být trochu moc," vyčetl. "Pak tu máme dálný východ, Čínu, Singapur, Japonsko, Koreu, Indii... Ale musíme si dávat pozor a nepřehnat to, protože nechci ztratit ze zřetele Evropu. Několik let v kalendáři chybí historické závody, jako je Francie, a existuje riziko, že přijdeme o Spa. A to abychom je nahradili čím? Novými okruhy, které nejsou tak zajímavé?"

"Nevím, jestli Ecclestone skutečně řekl, že bude v Evropě jen pět závodů, ale nevěřím tomu. Je tu povinnost (podle Concordské dohody) zachovat závody v Monze, Anglii, Německu, Španělsku a Monaku, takže koho bychom obětovali? Belgii? To by nebylo dobré, Spa nesmí opustit šampionát. Slyšel jsem o vstupu Rakouska a možném střídání Belgie s Francií, která by se do kalendáře vrátila. Všechno tohle je v pořádku, pokud bude mít Evropa víc než pět závodů a nebudeme muset obětovat žádné další. Evropa je kolébkou formule 1, její tradicí, a Ferrari se zasadí o to, abychom vždy měli alespoň šest závodů v Evropě."

Doporučujeme

Články odjinud