Montezemolo: Ecclestone si hraje na kmotra, ale jeho éra končí

Montezemolo: Ecclestone si hraje na kmotra, ale jeho éra končí

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo je přesvědčený, že je třeba pro formuli 1 připravit nové vedení, které převezme otěže po Berniem Ecclestonovi.

Ecclestone a Montezemolo si na konci sezóny vjeli do vlasů kvůli zpochybňování předjížděcího manévru Sebastiana Vettela z GP Brazílie, při kterém bylo značení vlajkami konfliktní.

Ecclestone tehdy označil žádost o vyjasnění, kterou Ferrari poslalo FIA, za vtip. Montezemolo to dodnes špatně nese. "Bernie si občas rád hraje na šéfa a zapojuje se do věcí, které se ho netýkají. Kmotři už neexistují, alespoň ne ve formuli 1," řekl.

"Interpretace vlajek, ať už jsou žluté nebo modré, s ním nemá nic společného. A on použil výrazy, které neakceptuji. Naše chování bylo v tomto případě nejen transparentní, ale také perfektní. On by možná měl raději přemýšlet nad tím, jak přilákat víc diváků a více mladých lidí, a měl by víc diskutovat s televizemi a médii."

Podle prezidenta Ferrari brzy nastane Ecclestonův čas na odchod z čela formule 1. "Blížíme se chvíli, kdy budeme muset myslet na budoucnost, protože každá éra musí jednou skončit, jako se to stalo nám, když odešli Todt, Brawn a Schumacher. Nejde o nahrazení Bernieho, ve skutečnosti nerad dělám ostatním to, co nechci, aby se stalo mně."

"Je to otázka, kterou je třeba řešit se současnými majiteli tohoto sportu, s CVC, která je, a na to nezapomínejme, investiční společností, která chce zisk z toho, co do formule 1 investovala. Éra show jednoho muže nemůže pokračovat, budoucnost by měla být v rukou týmu lidí, který se bude starat o všechny záležitosti."

"Pomalu se blížíme ke konci období, které je charakterizované stylem jednoho muže, který dokázal významné věci. Je to podobné tomu, co se stane mně, během dekády budu čelit této otázce, ale až mi bude 75, a ne 82 let."

Jedna věc by však mohla Ecclestonův odchod urychlit. Jedná se o korupční kauzu, při které šéf formule 1 v roce 2005 uplatil Gerharda Gribkowskyho, aby zajistil hladký prodej části akcií F1 společnosti CVC. "Doufám pro Bernieho a formuli 1, že z toho nic nebude," komentoval Montezemolo.

"Pokud bude vzneseno obvinění, Ecclestone by musel skončit, aby nepoškodil pověst tohoto sportu. Věřím, že Ecclestone by hájil zájmy tohoto sportu jako první."

Doporučujeme

Články odjinud